Jamajka, Appleton Estate – rumová senzácia
Pozemok o výmere jedenásťtisíc hektárov sa nachádza v údolí Nassau Valley a poskytuje neskutočné priestory pre pestovanie vlastnej cukrovej trstiny, ktorá tu navyše má priamo ideálne podmienky. Práve preto majú ich rumy označenie „Terroir“, čo znamená súbor unikátneho počasia, pôdy a geografického vymedzenia, rovnakú kvalitu rumu teda nikde inde nezískate. Zaujímavosťou tiež je, že na kvalitu tu od roku 1997 dohliada master blenderka Joy Spence, čo je prvá žena, ktorej bola táto pozícia zverená.
Appleton Estate ponúka možnosť prehliadky, ktorá návštevníkov postupne prevedie jednotlivými fázami výroby rumu. Ako prvé je nutné vypestovať cukrovú trstinu, ktorá sa po zbere umyje a rozomelie, vďaka čomu sa z nej dostane sladká šťava, z ktorej sa ďalej vyrába trstinový cukor. Pri jeho výrobe vzniká ale tiež melasa, ktorá prejde destiláciou a neskôr sa už v podstate samotný rum necháva dozrieť v rôznych typoch sudov.
Návštevníci uvidia aj veľmi starý spôsob rozomieľania cukrovej trstiny. A to pomocou „Paze“, čo je oslík, ktorý je priviazaný k malému „mlynčeku“. Ako chodí kolom dokola, tak mlynček trstinu drví a zachytáva šťavu. V areáli je však k nahliadnutiu aj neskoršia technológia.
Proces destilácie je v Appletone tiež zaujímavý, lebo svoju produkciu vyrábajú v piatich medených kotloch, pričom každý má obsah skoro 19 tisíc litrov. Tie súčasťou prehliadky nie sú, čo ale plne vynahradí obrovský sklad sudov so zrejúcim rumom, kde sa mieša príjemný chládok a zvláštna vôňa dreva a rumu.
Poslednou zastávkou celej prehliadky je ochutnávka produktov Appleton Estate, čo je pre mnohých zároveň aj tá najpríjemnejšia fáza. Málokto tak odíde bez nejakej tej tekutej pamiatky na Jamajku, čo by aj napokon bol veľký hriech…
GPS: 18°09'56.2"N 77°43'43.3"W
Text a foto: Karolína Hrušková
Preklad: Oskár Mažgút
Diskusia k článku (0) |