Fínsko: Ochutnávame mliečne výrobky
Jedným z ďalších fenoménov fínskej kuchyne sú mliečne výrobky, ktorých spotreba je naozaj veľmi vysoká. A Fíni si ich s chuťou doprajú pri akejkoľvek príležitosti.
Mlieko? Jedine čerstvé.
V regáloch obchodov nájdete klasické tri druhy mlieka. Nečakajte však obaly s dobou trvanlivosti niekoľko mesiacov. Fíni si potrpia na čerstvé mlieko, ktoré je tu veľmi chutné a dokonca lacnejšie než trvanlivé.
Vedľa mlieka má svoje pevné miesto v regáloch obchodov aj piima, čiže kyslé mlieko, podobné nášmu kefíru či zakysanke. Dosť zmätení môžete byť, ak sa ocitnete pred chladiacim pultom so smotanami. Klasická šľahačka prekvapivo nesie meno smotana. Smotanu na varenie však hľadajte pod názvom kerma, zakysanú smotanu pod názvom kermaviili.
Vo Fínsku kúpite tiež créme fraiche. Všetky zmienené výrobky sú chutné a nijako výrazne sa nelíšia od nám známych produktov.
Jogurt? Jedine v škatuľke.
Vo Fínsku môžete ochutnať mnoho ďalších známych i neznámych mliečnych produktov. Veľmi populárne tu sú jogurty, a to dokonca tak, že sa predávajú prevažne vo väčších škatuliach podobne ako mlieko. Výber jogurtov je široký, prevažujú však ochutené varianty, medzi ktorými sa krčí niekoľko málo prírodných bielych jogurtov. Rovnako ako jogurty, sú vo Fínsku obľúbené aj tvarohy. Poctivý plnotučný tvaroh by ste však v týchto končinách hľadali márne. Vo Fínsku „frčí“ všetko odtučnené a ani tvaroh nie je výnimkou.
Ďalším z radov mliečnych favoritov je viili. Viili je populárny mliečny výrobok zvláštnej konzistencie, ktorý nemá u nás ekvivalent. Tvarom aj chuťou pripomína niečo medzi pudingom a želatínou a po poctivom premiešaní sa jeho konzistencia premení takmer na sliz. Ako prvé odporúčam vyskúšať najprv ochutené varianty tejto špeciality, kde chuť prebíja konzistenciu.
Jemné a nevýrazné syry
Na svoje syry, rovnako ako na všetko fínske, sú Fíni náležite hrdí. Najobľúbenejším a najtypickejším syrom vo Fínsku je Oltermanni. Milovníci vyzretých a voňavých syrov ale budú po ochutnaní tejto miestnej špeciality pravdepodobne sklamaní, pretože chuť aj vôňa je veľmi nevýrazná.
Ďalším pre Fínsko charakteristickým syrom je Leippajuusto, jemný čerstvý syr v podobe bielej placky s tmavými škvrnkami. Ak ho ochutnáte studený, zvláštne škrípe medzi zubami. Rozpečením v trúbe či na grile a prípadným doplnením o korenie sa však stáva veľmi chutným. Fíni však dávajú prednosť jeho studenému variantu a servírujú ho doplnený o džem z morušky. Plody ostružiny morušky sú vo Fínsku hojne rozšírené a využívané. Vyzerajú ako svetlo oranžové maliny, majú trpkú chuť a sú bohaté na vitamín C.
Text/foto: PhDr. Josef Levý
Preklad: O. Maňáková
Diskusia k článku (0) |