Fínsko: Ochutnávame pečivo a sladkosti
Nie vždy je ale taká zdravá, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Ak budete chcieť ochutnať miestne špeciality, rozhodne nepočítajte s tým, že pár kilo zhodíte, a pripravte svoje chuťové poháriky na neobvyklé zážitky. Cudzincom sa občas môže zdať, že Fíni majú zvláštne chute a dokážu skombinovať neskombinovateľné.
Dnešná časť je venovaná fínskemu pečivu a sladkostiam:
Na svoje si tentoraz prídu mlsné jazýčky, pretože nasledujúce riadky budú venované nielen prevažne zdravému fínskemu pečivu, ale tiež typickým sladkostiam, na ktoré môžete vo Fínsku naraziť. Nech sa už jedná o rôzne druhy sladkého pečiva alebo cukrovinek.
PEČIVO: CHLIEB S DIEROU A KARELSKÉ PIROHY
Nad bežným fínskym pečivom by zajasal kdejaký nadšenec zdravého životného štýlu. Keď budete chcieť ochutnať typické fínske pečivo, zabudnite na nadýchané biele žemličky. Rôzne druhy žemličiek a chlebov sa tu vyrábajú z veľkého podielu žitnej múky, a preto sú oproti klasickým českým žemliam oveľa tmavšie a ploskejšie s výraznou chuťou obilnín.
Najobľúbenejším tu je guľatý chlieb s dierou uprostred, taktiež vyrobený prevažne zo žitnej múky. Diera v chlebe zostáva ako pamiatka na doby minulé, kedy sa pečivo pieklo len raz za čas a „bochníky“ sa uskladňovali navlečené na drevenej tyči. Väčšina druhov bežného pečiva sa predáva v plastových vreckách po viacerých kusoch a z praktického hľadiska sú už dopredu rozrezané na polovicu.
Ďalším typickým pekárenským produktom je laponský chlieb, ktorý sa však od chleba vzhľadovo dosť odlišuje. Vyzerá skôr ako pšeničná placka s malými dierkami.
Veľmi obľúbené sú karelské pirohy, pečené z tenkého žitného cesta a plnené ryžovou či zemiakovou kašou. Pirohy, ktoré sa vám možno budú zdať na prvé ochutnanie zvláštne, je možné jesť samotné, rozpečené v rúre. Fíni však ich konzumáciu uprednostňujú spoločne s nátierkami, šunkou, syrom či zeleninou, podobne ako český chlebíček.
Sladkosti s vôňou kardamónu a škorice
Najobľúbenejším sladkým pečivom je bezpochyby pulla, alebo tiež sladká žemlička, ktorá má snáď tisíc rôznych podôb. Chuťou aj tvarom vám bude pripomínať zmenšeninu českého mazanca či anglického hot-cross bun. Po zahryznutí však ucítite veľmi korenenú chuť, ktorú tejto pochúťke dodáva kardamón. Kardamón je vo Fínsku najpoužívanejším sladkým korením a narazíte na neho snáď vo všetkom, čo obsahuje cukor a múku.
Vo Fínsku sa teší popularite aj pečivo munkki. Munkki je v podstate česká šiška obohatená o kardamón a obalená v škoricovom cukre. Častejšie sa predáva bez náplne, môžete ale naraziť aj na druhy plnené marmeládou.
Cukrovinky sladké i slané
Bonbóny a cukrovinky sa vo Fínsku tešia veľkej obľube. Tunajším chutiam vládne pelendrek a cukrovinky s jeho príchuťou nájdete vo Fínsku na každom kroku.
Vskutku zvláštnou a typickou pochutinou sú slané pelendrekové bonbóny (salmiakki), ktoré Fíni zbožňujú, ale máloktorý cudzinec ich zvládne vychutnať až do konca.
Pokračovanie nabudúce...
Text/foto: PhDr. Josef Levý
Diskusia k článku (0) |
Vložiť nový príspevok