www.infoglobe.sk » Fínsko: Ochutnávame mäso a ryby

Fínsko: Ochutnávame mäso a ryby

Publikované: 8.12.2013
Fínsko, krásna a mierumilovná krajina, ktorá má nielen tisíce jazier, ale tiež tisíce chutí. Nasledujúce riadky sú venované fenoménom fínskej kuchyne, ktorá je plná zeleniny, rýb, tmavého pečiva a mliečnych výrobkov. Nie vždy je ale tak zdravá, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Ak budete chcieť ochutnať miestne špeciality, rozhodne nepočítajte s tým, že pár kilo zhodíte, a pripravte svoje chuťové poháriky na neobvyklé zážitky. Cudzincom sa občas môže zdať, že Fíni majú zvláštne chute a dokážu skombinovať neskombinovateľné. Dnešná časť bude venovaná mäsu a rybám.

párok

Neobvyklé druhy mäsa

Mäso a mäsové výrobky sa celosvetovo tešia veľkej obľube. Vo Fínsku ale mäsožravcom srdce až zaplesá nad širokým výberom mäsa.

Kúpiť sa tu dajú typické a obľúbené druhy ako kuracie, bravčové, hovädzie či zverina. Pri zverine sa však ešte na chvíľu zastavíme, pretože sa nejedná o klasického českého diviaka či jeleňa. Vo Fínsku môžete zohnať také špeciality ako sobie mäso (poronlihaa), losie mäso (hirvenlihaa) či dokonca medvedie mäso (karhunlihaa). Posledné uvedené je však prísne zakázané vyvážať za hranice Fínska. Najobľúbenejším zo zveriny tu je sobie mäso, ktoré najčastejšie kúpite v podobe sušenej šunky či rôznych klobások. Ceny „divokého“ mäsa sa však pohybujú dosť vysoko.

sob polárny

Polárne soby tu už vo voľnej prírode veľmi nežijú. Chovajú sa v domestikovaných veľkých stádach, ktoré rôzne migrujú. Sob sa chová pre všestranný úžitok (mäso, mlieko, krv, kožušina, parohy, šport, dopravný prostriedok).

Najobľúbenejší výrobok z „mäsa“ = párky

Áno, je to tak, aj napriek širokému výberu rôznych druhov mäsa tu sú svetlo ružové tlsté párky snáď najpopulárnejším pokrmom. Fíni ich milujú a sú schopní z nich uvariť rôznorodé omáčky či polievky, naplniť ich syrom a cibuľou, alebo ich jednoducho len ugrilovať na rošte a podávať s kečupom a horčicou. Narazíte na ne v každom väčšom či menšom obchode a kúpiť sa dajú prevažne vo veľkých baleniach. Vlastne podobne ako všetky potraviny vo Fínsku. Párok s hrachovou kašou (hernekeitto) sa tu považuje za národné jedlo. Obľube sa tešia aj ďalšie mäsové polotovary, ako napríklad mäsové guľôčky obvykle servírované so zemiakmi a hnedou omáčkou.

párok naozaj z mäsa

Baltské more a tisíce jazier = veľký výber rýb

Fínsko má skutočne vynikajúce podmienky pre rybolov, čo sa odráža aj v zložení stravy miestnych obyvateľov. Vo fínskych obchodoch je takmer pravidlom, že tu majú pult s čerstvými rybami, ktorému dominuje losos (lohi) v rôznych úpravách. Nakúpiť môžete krásne čerstvé filety, za ktoré zaplatíte približne polovičnú čiastku ako v ČR, lososa údeného, lososa marinovaného, lososa pečeného atď. Všeobecne obľúbená je aj krémová polievka z lososa. K ďalším populárnym rybám patria napríklad pražené malé rybičky v čechách nazývané grundle či sleď nakladaný na niekoľko spôsobov.

pult s údeným lososom a mäsovymi guľôčkami

Pokračovanie nabudúce…..

Text/foto: PhDr. Josef Levý



Diskusia k článku (0)


Súvisiace články

Fínsko: Ochutnávame pečivo a sladkosti
Publikované: 24.11.2013
Fínsko, krásna a mierumilovná krajina, ktorá má nielen tisíce jazier, ale tiež tisíce chutí. Nasledujúce riadky sú venované fenoménom fínskej kuchyne, ktorá je plná zeleniny, rýb, tmavého pečiva a mliečnych výrobkov.

Fínsko: Helsinki – hlavné mesto v jednom dni
Publikované: 8.9.2014
Dnes zavítame do hlavného mesta zeme zvanej Suomi, Helsiniek. Aj keď sa jedná o známe mesto a mnohými turistami vyhľadávané, nečakajte preplnené ulice a davy ľudí. Mesto rovnako ako celá zem je pokojné a pomerne tiché.

Fínsko: Kokkola - malebný prístav v severnom Fínsku
Publikované: 18.2.2024
Dnes vás naše riadky zavedú do malého prístavného mestečka na pobreží Ostrobotnie (Pohjanmaa). Mesto Kokkola, ležiace medzi mestami Oulu a Vaasa, sa síce nedá odporúčať na samostatný výlet, ale ak budete mať cestu okolo, zastavte sa tu a preskúmajte jeho krásy.

Fínsko: Oulu - zašlá sláva metropoly dechtu
Publikované: 3.3.2024
Počas cestovania po severskom Fínsku dnes zavítame do šiesteho najväčšieho mesta krajiny tisícich jazier, do Oulu. Mesto má za sebou bohatú históriu a najväčší rozmach zažilo v devätnástom storočí, kedy bolo svetovým centrom výroby dechtu. Vďaka tomu sa Oulu stalo nielen mestom obchodu, ale tiež kultúry, vzdelania a umenia.

Fínsko: Rovaniemi - brána do Laponska II.
Publikované: 4.2.2024
Prostredníctvom dnešného článku sa vypravíme na ďaleký sever a naviažeme na minulé rozprávanie o meste Rovaniemi. V malom severskom mestečku sa však už zdržovať nebudeme, ale vyrazíme pár kilometrov severnejšie. Práve tam totiž leží miesto, kvôli ktorému do Rovaniemi každoročne prichádza obrovské množstvo turistov, údajný domov Santa Clausa – Santa Claus Village (dedinka Santa Clausa).

Fínsko: Rovaniemi - brána do Laponska I.
Publikované: 28.1.2024
Do Rovaniemi sa rovnako ako do všetkých väčších fínskych miest môžete dostať pohodlne lietadlom. Z letiska situovaného neďaleko mesta vás do centra dovezú pravidelné autobusové linky. Ak vám nevadí dlhé cestovanie, môžete sa do Rovaniemi dopraviť aj vlakom.

Fínsko: Tampere - Industriálna metropola v objatí dvoch jazier II.
Publikované: 30.5.2023
V dnešnom článku sa opäť vrátime do jednej z najdôležitejších fínskych metropol, do priemyselného srdca krajiny, mesta Tampere. V minulom článku sme si predstavili celkovú atmosféru mesta, zavítali do centra, preskúmali najvýznačnejšie miestne cirkevné stavby a vydali sa do severnej časti Tampere, ktorá je obklopená jazerom Näsijärvi.

Fínsko: Tampere - Industriálná metropola v objatí dvoch jazier I.
Publikované: 23.5.2023
Po minulotýždňovej zastávke v Rige sa dnes presunieme do Fínska, presnejšie do priemyselného mesta Tampere situovaného v jazernej oblasti. Toto dejisko majstrovstiev sveta v hokeji ponúka pohľad nielen na úžasnú Nokia Arenu, kde v súčasnosti prebieha šampionát, ale aj na mnoho ďalších pamiatok, ktoré si predstavíme v nasledujúcich riadkoch.

Fínsko: Ochutnávame národné špeciality
Publikované: 22.2.2014
Dnešným článkom, v ktorom sa zoznámime s fínskymi špecialitami, sa rozlúčime s cyklom o obľúbených fínskych jedlách a nápojoch.

Fínsko: ochutnávame nápoje
Publikované: 3.2.2014
V dnešnej časti sa pozrieme na to, aké nápoje sú vo Fínsku obľúbené.

Fínsko: Ochutnávame mliečne výrobky
Publikované: 16.12.2013
O fínskej kuchyni sa hovorí, že je jednoduchá, čerstvá, pripravovaná z miestnych zdrojov, a Fíni sú považovaní za majstrov kombinácií. Dnešná časť bude venovaná jednej z ďalších výživných zložiek - mliečnym výrobkom, ktoré spolu so zeleninou, rybami a tmavým pečivom patria k základným stavebným kameňom fínskeho stravovania.

Fínsko: Suomenlinna - ostrovná pevnosť s bohatou minulosťou
Publikované: 14.9.2014
Prostredníctvom dnešných riadkov sa prenesieme na jeden z ostrovov ležiacich na dosah od fínskeho hlavného mesta, Helsínk. Priľahlých ostrovčekov tu je požehnane, ale iba jeden ostrovný komplex je natoľko významný, aby bol spolu s ďalšími šiestimi fínskymi pamiatkami zaradený do zoznamu UNESCO.


Súvisiaca fotogaléria

Fínsko: Krajina tisícich jazier II.
Po týždni sa opäť vraciame do Fínska, aby sme navštívili ďalšie krásne miesta jednej z najšťastne...


Lokácia:

Slovenská republika
Kalendár akcií:

Partneri:

Aj vďaka vám sme získali certifikát:

Dôveryhodná firma 2017

 

Sprievodca:

Fotosúťaž:

Jarné potulky prírodou

25. 4. – 30. 6. 2024
1. cena:
Fotokniha a turistická mapa od vydavateľstva CBS
2. cena:
Trilógia Turistické Slovensko od vydavateľstva Dajama
3. cena:
Darčeková kazeta s produktami Vincentka
1. cena redakcie:
Poukážka na nákup v e-shope Viatrek v hodnote 50€
2. cena redakcie:
Šperk od Zlatníctva MILI (OC DUBRAWA)
3. cena redakcie:
Cestovateľský balíček od portálu infoglobe

Aktuality:

9.4.2024
Krásy Slovenska, Trenčín región a KST Dubnica nad Váhom vás pozývajú na 59. stretnutie čitateľov časopisu Krásy Slovenska, ktoré sa uskutoční tradične poslednú májovú sobotu, tentokrát na Vršatských bradlách.
9.4.2024
Objavte najkrajšie turistické miesta s trilógiou kníh Turistické Slovensko. Trojica knižných sprievodcov pozýva spoznávať prírodné zákutia, krásne scenérie, výhľady a inšpiruje pri plánovaní výletov. Vydanie unikátnej trilógie môžete teraz podporiť priamo na StartLabe.
20.3.2024
Druhé tohtoročné číslo časopisu Krásy Slovenska prináša zaujímavý rozhovor s dobrovoľným horským záchranárom, horským sprievodcom a tatranským nosičom Štefanom Bačkorom, predstaví príťažlivosť Kysuckých bradiel a ponúkne aj cykloturistiku krížom-krážom Malými Karpatami.
Archív aktualit

Do osobitej pozornosti:

Oznamy a upozornenia pred cestovaním do zahraničia nájdete TU

 

(vrátane výskytu koronavírusu COVID-19 či vojnového konfliktu na Ukrajine).

.

Pridajte sa a súťažte!

Každý týždeň na facebooku nová súťaž o hodnotné ceny!

Najčítanejšie články:

Mobilná aplikácia :

aplikácia Infoglobe

stiahnuť zadarmo pre Androidstiahnuť zadarmo pre iPhone 

 

Interaktívne katalógy:

Ďakujeme:

Google hodnotenie

dnes:štvrtok 25. 4. 2024
sviatok:Marek
dnes:
štvrtok 25.4.
4 °C
zajtra:
piatok 26.4.
5 °C

TIP: Pre vaše zariadenie je k dispozícii mobilná aplikácia INFOGLOBE, stiahnuť TU.

X

TIP: Pre vaše zariadenie je k dispozícii mobilná aplikácia INFOGLOBE, stiahnuť TU.

X