Fínsko: Ochutnávame mäso a ryby
Ak budete chcieť ochutnať miestne špeciality, rozhodne nepočítajte s tým, že pár kilo zhodíte, a pripravte svoje chuťové poháriky na neobvyklé zážitky. Cudzincom sa občas môže zdať, že Fíni majú zvláštne chute a dokážu skombinovať neskombinovateľné. Dnešná časť bude venovaná mäsu a rybám.
Neobvyklé druhy mäsa
Mäso a mäsové výrobky sa celosvetovo tešia veľkej obľube. Vo Fínsku ale mäsožravcom srdce až zaplesá nad širokým výberom mäsa.
Kúpiť sa tu dajú typické a obľúbené druhy ako kuracie, bravčové, hovädzie či zverina. Pri zverine sa však ešte na chvíľu zastavíme, pretože sa nejedná o klasického českého diviaka či jeleňa. Vo Fínsku môžete zohnať také špeciality ako sobie mäso (poronlihaa), losie mäso (hirvenlihaa) či dokonca medvedie mäso (karhunlihaa). Posledné uvedené je však prísne zakázané vyvážať za hranice Fínska. Najobľúbenejším zo zveriny tu je sobie mäso, ktoré najčastejšie kúpite v podobe sušenej šunky či rôznych klobások. Ceny „divokého“ mäsa sa však pohybujú dosť vysoko.
Polárne soby tu už vo voľnej prírode veľmi nežijú. Chovajú sa v domestikovaných veľkých stádach, ktoré rôzne migrujú. Sob sa chová pre všestranný úžitok (mäso, mlieko, krv, kožušina, parohy, šport, dopravný prostriedok).
Najobľúbenejší výrobok z „mäsa“ = párky
Áno, je to tak, aj napriek širokému výberu rôznych druhov mäsa tu sú svetlo ružové tlsté párky snáď najpopulárnejším pokrmom. Fíni ich milujú a sú schopní z nich uvariť rôznorodé omáčky či polievky, naplniť ich syrom a cibuľou, alebo ich jednoducho len ugrilovať na rošte a podávať s kečupom a horčicou. Narazíte na ne v každom väčšom či menšom obchode a kúpiť sa dajú prevažne vo veľkých baleniach. Vlastne podobne ako všetky potraviny vo Fínsku. Párok s hrachovou kašou (hernekeitto) sa tu považuje za národné jedlo. Obľube sa tešia aj ďalšie mäsové polotovary, ako napríklad mäsové guľôčky obvykle servírované so zemiakmi a hnedou omáčkou.
Baltské more a tisíce jazier = veľký výber rýb
Fínsko má skutočne vynikajúce podmienky pre rybolov, čo sa odráža aj v zložení stravy miestnych obyvateľov. Vo fínskych obchodoch je takmer pravidlom, že tu majú pult s čerstvými rybami, ktorému dominuje losos (lohi) v rôznych úpravách. Nakúpiť môžete krásne čerstvé filety, za ktoré zaplatíte približne polovičnú čiastku ako v ČR, lososa údeného, lososa marinovaného, lososa pečeného atď. Všeobecne obľúbená je aj krémová polievka z lososa. K ďalším populárnym rybám patria napríklad pražené malé rybičky v čechách nazývané grundle či sleď nakladaný na niekoľko spôsobov.
Pokračovanie nabudúce…..
Text/foto: PhDr. Josef Levý
Diskusia k článku (0) |