Francúzsko, Burgundsko – Cluny, Vézelay, Dijon
Prvými známymi obyvateľmi boli Kelti, ktorých neskôr vystriedal germánsky kmeň Burgundov – tí tu v 5. storočí nášho letopočtu založili kráľovstvo. To ale príliš dlho nevydržalo a na začiatku 6. storočia ho pohltila rozpínajúca sa Franská ríša. Počas stredoveku bolo Burgundsko domovom najvýznamnejších kostolov a kláštorov v západnej Európe.
Napríklad môžeme spomenúť Cluny (čítaj klyny) na juhu regiónu, kde bývalo benediktínske opátstvo založené Viliamom Akvitánskym. Zlatý vek však trval len od 10. do 12. storočia. V 16. storočí Hugenoti (francúzski protestanti) vyplienili opátstvo a zničili množstvo cenných manuskriptov. Dnes tu sídli vysoká škola.
Vézelay bolo ďalším dôležitým centrom náboženského života. Malé mestečko, kde žije necelých 500 obyvateľov, je totiž domovom románskej baziliky z 11. storočia. V tejto bazilike údajne ležia aj ostatky Márie Magdalény, ktorých pravosť v roku 1058 potvrdil aj pápež Štefán IX. To bolo prielomové rozhodnutie, ktoré urobilo z baziliky jedno z najdôležitejších pútnických miest v Európe. Pútnici sem chodia dodnes.
Jedným z najväčších lákadiel však zostáva najdôležitejšie mesto regiónu – Dijon. Určite ste aspoň raz v živote ochutnali dijonskú horčicu – tá skutočne pochádza odtiaľto. Dijon bol v stredoveku centrom výroby horčice vo Francúzsku. Po prvý raz si ju dal k jedlu kráľ Filip VI. v roku 1336, ale populárna sa stala až v polovici 19. storočia, a to z jedného prostého dôvodu. Jej recept bol obmenený Jeanom Naigeonom, ktorý sa vďaka tomu preslávil. Naigeon totiž pôvodný ocot nahradil verjusom, čo je šťava z nedozretého hrozna. Hlavnými ingredienciami dijonskej horčice sú horčicové semienka a biele víno.
Dijon je vo všetkých smeroch veľmi zaujímavé mesto. Jeho historické centrum je súčasťou svetového dedičstva UNSECO a akonáhle sa v ňom budete prechádzať, ihneď pochopíte prečo. Vidieť tu môžete nádherné monumentálne kostoly ako Notre-Dame de Dijon alebo katedrálu svätého Benigna Dijonského.
Palais des Ducs v centre Dijonu skrátka musíte vidieť. Pôvodne bol palác jednoduchou pevnosťou postavenou v 3. storočí nášho letopočtu, ktorá mala brániť vtedy ešte rímske Divio pred nájazdmi barbarov. V polovici 14. storočia prišiel začiatok zásadnej rekonštrukcie, ktorá pretvorila starú pevnosť na nádherný palác. Iste si hneď povšimnete vežu Tour de Bar, ktorá patrí k najstarším častiam paláca – je vysoká úctyhodných 52 metrov. Naproti veži leží stará palácová kuchyňa, ktorá je zaujímavá tým, že sa v nej nachádza šesť krbov. Vďaka tomu si viete aspoň o niečo lepšie predstaviť, ako museli vyzerať prípravy na grandiózne stredoveké hostiny.
A v krásnom Dijone zostaneme aj o týždeň...
Text: Maxim Kucer
Foto: Wikipedia.org: Christophe.Finot, Arnaud 25, Thierryjannolle, Ulrich Demlehner, Ntametrine, Amarant
Preklad: O. Maňáková
Diskusia k článku (0) |