Ovčiarska nedeľa v Múzeu kysuckej dediny
Chov oviec je tradičným spôsobom hospodárenia vo všetkých horských a podhorských oblastiach Slovenska. Ovce sa chovali počas leta na horských lúkach, na salašoch, a v zime sa sťahovali do dolín, do gazdovských dvorov. Tento spôsob chovu sa čoraz viac obnovuje i v súčasnosti. Na salašoch sa vyrábajú tradičné výrobky – syr, oštiepky, žinčica, ktoré sú gurmánskou pochúťkou pre Slovákov, ale hlavne pre cudzincov. Kysucké múzeum v Čadci pozýva návštevníkov v nedeľu 10. júla 2011 do Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici - Vychylovke na podujatie bohatý a pestrý program pod názvom „Od baču syra“. V objekte Raganov mlyn si môžu pozrieť výstavu fotografií a ovčiarskeho riadu „Ovčiarstvo poľských Beskýd“ autora Jozefa Michalka z Istebnej z Poľska. Na lúke pri cholvárku šikovný strihač predvedie zručnosť pri strihaní oviec, nebude chýbať chutný baraní guláš, bryndzové halušky, ukážky ťahania a výroby korbáčikov. V Kaplnke Panny Márie Ružencovej bude o 13. hod. svätá omša. Pódium pri Krčme z Korne bude patriť od 14. hod. Folklórnemu súboru Jedľovina z Kysuckého Nového Mesta. Čaro letnej prírody si každý môže vychutnať pri jazde na Historickej lesnej úvraťovej železnici.
Text: D. Hnidková / J. Výborný
Zdroj a foto: Kysucké múzeum v Čadci
Diskusia k článku (0) |
Vložiť nový príspevok