www.infoglobe.sk » Taliansko, Lesignano de´ Bagni  I. - vznik slávneho Parmigiano Reggiano

Taliansko, Lesignano de´ Bagni I. - vznik slávneho Parmigiano Reggiano

Publikované: 5.5.2019
Pokiaľ ste neodolali chutiam, ktoré so sebou prináša návšteva okolia Parmy, určite nevynechajte ani návštevu farmy, kde vám predstavia proces vzniku syra parmezán, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou talianskej gastronómie. My sa teraz vydáme na jednu z týchto fariem neďaleko mestečka Lesignano de´ Bagni známeho i svojimi termálnymi prameňmi.

Cestou krajom Emilia-Romagna sme mali možnosť ochutnať miestne vína, delikatesu v podobe sušenej šunky prosciutto a všadeprítomný parmezán. Do obce Lesignano de´ Bagni ideme, aby sme naše cestovanie obohatili poznatkami o výrobe a chuti syru Parmigiano Reggiano. Chceme poodhaliť v čom tkvie jeho tajomstvo a jedinečnosť.

miešanie mlieka, výroba parmezánu (Lesignano de Bagni)Zastavujeme pred sústavou malých domčekov s tehlovou či kamennou fasádou v časti obce Lesignano de´ Bagni zvanej Santa Maria del Piano. Táto rodinná firma sa ako jedna z mnohých v okolí venuje výrobe syra známej značky Parmigiano Reggiano a ponúka i možnosť nahliadnuť do zákulisia tohto procesu.

Za oknami jednej z budov vidíme medené kotle s mliekom. Dostávame malé igelitové balíčky, z ktorých vyťahujeme plášť, rúšku na ústa, igelitovú čiapku a návleky. To všetko preto, aby bola zabezpečená hygiena počas výroby.

miešanie mlieka, výroba parmezánu (Lesignano de Bagni)

S majiteľom farmy vstupujeme do malej miestnosti, kde dvaja muži spracovávajú kravské mlieko na syr. Činnosť, ktorú som niekoľkokrát mohla vidieť i na našich salašoch, keď bača so svojimi pomocníkmi v zaúdenej tmavej kolibe na okraji lesa v kotlíku nad ohňom premieňal ovčie mlieko na syr. Tak to by tu asi neprešlo! Keďže prísne zákony nám nevliekli tieto smiešne biele plastové skafandre a hluk strojov, ktoré premiešavajú mlieko vo veľkých medených kotlíkoch, nám umožnil počuť len úlomky výkladu doplnené o posunky.

miešanie mlieka, výroba parmezánu (Lesignano de Bagni)Podľa legendy bol Parmigiano Reggiano, ako sa nazýva pravý parmezán, vytvorený v stredoveku (12. storočie) približne v 30 km vzdialenom mestečku Bibbiano. Jeho výroba sa čoskoro rozšírila do oblasti Parmy a Modeny. Historické dokumenty dokazujú, že v 13. a 14. storočí bol už veľmi podobný tomu dnešnému. Dokonca chválu naň nájdeme v Dekamerone od Boccaccia (1348).

vyberanie syra, výroba parmezánu (Lesignano de Bagni)Ale poďme späť k veľkým medeným kotlom, kde sa nepasterizované kravské mlieko z ranného dojenia zmiešava s tým z večerného. To bolo doteraz uskladnené v kovových vaniach za našimi chrbtami. Parmezán sa vyrába len v období od 1. apríla do 11. novembra. Do zmesi sa pridá iniciačná kultúra a mlieko sa zohreje. Keď obsah kyseliny mliečnej dosiahne požadovanú úroveň, pridá sa syridlo. Povolená je len prírodná srvátková kultúra a syridlo z teľacích žalúdkov, takže ak ste vegetariáni parmezán nie je nič pre vás. Mliečnu zmes šľahajú najprv strojom a potom ručne veľkým šľahačom, až kým zmes zhustne.

formovanie, výroba parmezánu (Lesignano de Bagni)Počas našej prehliadky hustá zmes klesla na dno kotla a vytvorila veľkú celistvú masu, ktorú títo mocní muži naberú do gázy. Obrovský 100 kg vážiaci bochník rozrezali na polovice a následne zavesili. Dva batôžky budú ďalej smerovať do foriem. Ani zvyšná srvátka z kotla nevyjdene nazmar. Použije sa ako krmivo pre prasiatka, z ktorých sa robí chutná šunka Prosciutto di Parma.

namáčanie, výroba parmezánu (Lesignano de Bagni)Od veľkých medených koltov prechádzame do miestnosti, kde sa syry lisujú a formujú v oceľových alebo plastových formách do známych zavalitých bochníkov s priemerom 35 - 45 cm a hrúbkou 18 – 34 cm. Medzi formu a syr sa vloží ešte jedna forma, ktorá na bochník vtlačí meno syru, dátum výroby, značku kvality a priestor na pečať.

namáčanie, výroba parmezánu (Lesignano de Bagni)Stojíme pred nádržami plnými bochníkov syra, kam sa parmezán pár dní po výrobe namočí na 15 - 20 dní. Slaný roztok v nádrži, ktorý je výhradne zo stredomorskej soli, sa takmer úplne vsaje do syru. Do stredu parmezánu sa soľ vstrebe po 8 - 9 mesiacoch. Až po 14 mesiacoch sa syry ochutnávajú a triedia. Tie, ktoré prejdú testom sú značkové s logom Consorzio I.. Lesklé slamovožlté až zlatohnedé bochníky poukladané tesne vedľa seba na drevených policiach v skladoch zrejú a tvrdnú do svojej podoby ešte tri roky. Následne potom môžu smerovať na pulty obchodov či stoly zákazníkov.

zrenie, výroba parmezánu (Lesignano de Bagni)Nám to však stále nestačí! Keďže nám chýba jedna časť tohto príbehu o známom talianskom  syre, smerujeme rovno do maštale medzi kravičky, na miesto, kde tento gastronomický zázrak vzniká.

 

GPS: 44°39'13.4"N 10°18'46.9"E

Text a foto: Mgr. Anna Nociarová

Textová úprava: redakcia



Diskusia k článku (0)

Názov: *
Obsah: *
Nick: *
E-mail:
Kontrolní číslo: *
* Povinná položka

Súvisiace články

Taliansko, Lesignano de´Bagni  II. - cesta na farmu za syrom parmezán
Publikované: 12.5.2019
Očarila vás história, kultúra, príroda či gastronómia talianskeho regiónu Emilia-Romagna? Tak doplňte skladačku cestovateľských poznatkov o návštevu farmy, kde začína i končí príbeh slávneho syru Parmigiano Reggiano.

Taliansko, Langhirano – miesto, kde sa rodí Prosciutto di Parma
Publikované: 28.4.2019
Určite poznáte nezameniteľnú sušenú šunku Prosciutto di Parma. My sme sa do jej tenkých plátkov už zahryzli a vydali sa na cestu severotalianskym regiónom Emilia-Romagna. Naším cieľom boli miesta výroby tejto špeciality. Spoločne dnes nahliadneme do zákulisia výroby prosciutta – dobroty, ktorú si svet zamiloval.

Taliansko: Montecatini Terme I. – liečivá sila vyvierajúca spod zeme
Publikované: 30.12.2022
Po krátkom čase vás opäť pozveme na prechádzku do talianskeho kúpeľného mestečka. Tentokrát sa presunieme do Toskánska, presnejšie do jeho najväčšieho a najznámejšieho kúpeľného mesta, ktoré navštívilo mnoho významných osobností. Luxus, oddych a únik od každodennej rutiny a povinností si môžete dopriať i vy, ak navštívite vychýrené kúpele Montecatini Terme a vniknete do sveta bez stresu a starostí.

Taliansko: Salsomaggiore Terme I. – od malej dedinky až po kúpeľné mesto
Publikované: 9.12.2022
Pri potulkách svetom sa dá spojiť príjemné s ešte príjemnejším, preto vás dnes zavedieme do kúpeľov. Spomedzi množstva talianskych kúpeľných mestečiek, kde si môžete zregenerovať svoju dušu i telo, sme si vybrali Salsomaggiore Terme nachádzajúce sa na úpätí Apenín v oblasti Emilia-Romagna.

Taliansko: Cremona - oddýchnite si a ochutnajte špeciality mesta
Publikované: 30.9.2022
Cremona je miestom, ktoré omámi všetky vaše zmysly. Videli i dotkli sme sa nádherných architektonických skvostov, započúvali sa do nenahraditeľných zvukov huslí, a tak nadišiel čas podráždiť aj naše chuťové bunky. V meste totiž necítiť len vôňu dreva a farieb z husliarskych dielní, ale šíri sa aj zo stánkov ponúkajúcich miestne špeciality.

Taliansko: Cremona - mesto huslí
Publikované: 15.9.2022
Kto miluje hudbu, určite toto mesto pozná. Dnes sa vydáme za slávnou husliarskou minulosťou Cremony. Navštívime viaceré pamätníky, povieme si prečo sa mestečko nazýva tiež „mestom huslí“ a predstavíme si viaceré osobnosti na čele so slávnym básnikom Vergíliusom, ktorý tu študoval.

Taliansko: Cremona – pamiatky historického centra
Publikované: 23.9.2022
Keď sa ocitnete v talianskom regióne Lombardia, určite zavítate do Milána, ale tento región ukrýva i ďalšie miesta a mestečká, ktoré stoja za návštevu. My sme sa vybrali do mesta s najvyššou stredovekou vežou v Taliansku. Poďte i vy s nami do historického centra malebnej Cremony.

Taliansko, Parma I. – história mesta
Publikované: 31.3.2019
Najznámejšie Talianske mesto regiónu Emilia-Romagna, ktorého názov si spájame najmä s lahodnými chuťami šunky či syra, vám ponúkne nielen gastronomické zážitky. Skôr ako ochutnáme delikatesy tejto oblasti, zahryzneme sa do spoznávania bohatej histórie a pamiatok mesta Parma.

Taliansko, Parma II. – svetské pamiatky v historickom centre
Publikované: 7.4.2019
Takmer každé Talianske mesto sa pýši nejednou architektonicky zaujímavou pamiatkou. Výnimkou nie je ani Parma. V meste môžete na každom rohu objaviť súkromný palác patriaci niektorej z tunajších zámožných rodín. Avšak my sa dnes vydáme za najnavštevovanejšími pamiatkami svetskej architektúry nachádzajúcimi sa priamo v srdci mesta.

Taliansko, Parma III. – umelecké skvosty v historickom centre
Publikované: 14.4.2019
Taliansko je krajina, kde môžeme obdivovať mnoho kostolov z rôznych období. Samotná Parma ich má vyše šesťdesiat. Mesto ponúka návštevníkom architektonický i gurmánsky zážitok, ktorý sa dozaista nezaobíde bez návštevy nejakého toho kostola. Sakrálne stavby totiž lákajú nielen na svoju duchovnú atmosféru, ale i umenie. Poďte s nami navštíviť pár z nich a dozvedieť sa tak, aké umelecké skvosty pod svojimi klenbami ukrývajú.

Taliansko, Parma – tu si pochutíte
Publikované: 6.7.2018
Máte radi parmskú šunku a parmezán? Teraz už určite tušíte, že tieto dve pochutiny sa zrodili práve v meste Parma. Takmer dvojtisícové mesto leží medzi Apeninami a Pádskou nížinou a je hlavným mestom severotaliaskeho regiónu Emilia Romagna.

Taliansko: Ochutnávka so značkou mesta Parma
Publikované: 21.4.2019
Pokiaľ vás cestovateľské chodníčky zavedú do regiónu Emilia-Romagna či oblasti okolo mesta Parma, určite neodoláte pokušeniu, ktoré tu na vás číha v podobe známych delikates. Zahryznite sa spolu s nami do lahodných produktov typických pre túto oblasť. Očarení krásami Parmy sme zamierili na jeden z mnohých statkov ponúkajúcich zážitok nielen pre oči, ale hlavne pre chuťové a čuchové zmysly.

Taliansko, Modena I. - história mesta
Publikované: 23.1.2019
Taliansko je krajina vlniacich sa vrchov a rovín s nádhernými scenériami historických miest. Tentoraz vás zavedieme do malebnej nížiny regiónu Emilia-Romagna, ktorou preteká rieka Pád. Naším cieľom bude známe mesto Modena, ktoré sa spája okrem iného i s úchvatnými hlasmi jeho rodákov Luciana Pavarottiho a Mirelly Freni.

Taliansko, Modena – mesto, kde si pochutnáte
Publikované: 21.6.2013
Staré etruské a neskôr rímske mesto ležiace neďaleko horského pásma Apeniny v severnej časti Talianska. Mesto je srdcom regiónu Emilia Romagna a je ohraničené riekami Panaro a Secchia.

Taliansko: Modena II. – srdce mesta
Publikované: 30.1.2019
Modena je dnes známe priemyselné centrum Talianska, ale to neuberá nič z jej krás, ktoré pripomínajú jej dávnu históriu. Toto historické mesto, sídlo biskupa, univerzity, výroby balzamikového octu a vína, láka všetkých návštevníkov do svojho pulzujúceho centra. My nebudeme výnimkou a vyberieme sa priamo na námestie s katedrálou, ktoré je od roku 1997 zapísané do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Taliansko: Modena III. – múzeum Ferrari
Publikované: 6.2.2019
Mesto bel canta (krásny spev), hudby a divadla neláka len milovníkov umenia, ale i tých, ktorí milujú hluk čiernych koní pod kapotou. Už od konca 19. storočia je Modena známa ako centrum strojárenstva a následne výroby automobilov známych značiek Ferrari, De Tomaso, Pagani a Maserati. V nasledujúcich riadkoch vás pozývame k nahliadnutiu do modenského múzea Enzo Ferrari.


Súvisiaca fotogaléria

Taliansko: Čarokrásne mestá a mestečká III.
Keď sa povie Taliansko, každý si predstaví módu, umenie, hudbu, nádherné pamiatky, výnimočnú gast...

Taliansko: Čarokrásne mestá a mestečká II.
Keď sa povie Taliansko, každý si predstaví módu, umenie, hudbu, nádherné pamiatky, výnimočnú gast...

Taliansko: Čarokrásne mestá a mestečká
Keď sa povie Taliansko, každý si predstaví módu, umenie, hudbu, nádherné pamiatky, výnimočnú gast...

Taliansko: Staroveká kráska - Rím
Poďte sa s nami pozrieť do srdca Talianska a vychutnajte si všetky známe stavby, ktoré ste dotera...

Taliansko: Benátky – mesto na vode
Hlavné mesto severotalianskeho regiónu Benátsko ponúka turistom počas celého roka nezabudnuteľné ...

Taliansko: Gargano, polostrov v Apúlii
Pobrežie polostrova Gargano tvoria až 50 m vysoké vápencové útesy s vymletými jaskyňami a bielymi...

Taliansko - ostrov Ischia
Vodná terapia v prírode zeleného ostrova, to je dôvod, prečo sem mieria tisíce turistov. Účinky t...


Lokácia:

Slovenská republika
Kalendár akcií:

Partneri:

Aj vďaka vám sme získali certifikát:

Dôveryhodná firma 2017

 

Sprievodca:

Fotosúťaž:

V tejto chvíli nie je žiadna súťaž aktívna. Predchádzajúce súťaže nájdete v našom archíve súťaží.

Aktuality:

27.3.2024
Portál Infoglobe vám s láskou a prianím všetkého najlepšieho želá tie najkrajšie veľkonočné dni.
Nech vám Veľká noc prinesie veľa radosti, šťastia, zdravia, pokoja i splnených cestovateľských túžob.
20.3.2024
Druhé tohtoročné číslo časopisu Krásy Slovenska prináša zaujímavý rozhovor s dobrovoľným horským záchranárom, horským sprievodcom a tatranským nosičom Štefanom Bačkorom, predstaví príťažlivosť Kysuckých bradiel a ponúkne aj cykloturistiku krížom-krážom Malými Karpatami.
1.3.2024
Nádherný klenot cisárskeho dedičstva, zámok Schloss Hof otvára svoju veľkolepú hlavnú sezónu 9. marca 2024. Jedinečný komplex budov s luxusne zariadenými zámockými komnatami, barokovými záhradami a rozsiahlym statkom na ploche takmer 70 hektárov, tvorí umelecký celok a pozýva na nezabudnuteľnú cestu časom.
Archív aktualit

Do osobitej pozornosti:

Oznamy a upozornenia pred cestovaním do zahraničia nájdete TU

 

(vrátane výskytu koronavírusu COVID-19 či vojnového konfliktu na Ukrajine).

.

Pridajte sa a súťažte!

Každý týždeň na facebooku nová súťaž o hodnotné ceny!

Najčítanejšie články:

Mobilná aplikácia :

aplikácia Infoglobe

stiahnuť zadarmo pre Androidstiahnuť zadarmo pre iPhone 

 

Interaktívne katalógy:

Ďakujeme:

Google hodnotenie

dnes:štvrtok 28. 3. 2024
sviatok:Soňa
dnes:
štvrtok 28.3.
10 °C
zajtra:
piatok 29.3.
8 °C

TIP: Pre vaše zariadenie je k dispozícii mobilná aplikácia INFOGLOBE, stiahnuť TU.

X

TIP: Pre vaše zariadenie je k dispozícii mobilná aplikácia INFOGLOBE, stiahnuť TU.

X