Publikované: 11.6.2011
Kysuce nikdy nepatrili k bohatým krajom, no tunajšie gazdinky si vedeli poradiť a vyčarovať dobroty aj z mála. Čaro tamojšej tradičnej kuchyne je v tom, že jedlá sú jednoduché, rýchlo hotové, nepotrebujú žiadne špeciálne suroviny a ešte sú aj lacné. Presvedčiť sa o tom môžu návštevníci Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke v nedeľu 12. 6. 2011.
Kulinárska turistika sa vo svete stáva čoraz populárnejšou. Kto zabrúsi do Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovky spozná nielen kus kysuckej minulosti, ale aj chutné dobroty. Kysuce nikdy nepatrili k bohatým krajom, no tunajšie gazdinky si vedeli poradiť a vyčarovať dobroty aj z mála. Keď nebolo mäsa či zeleniny, vymýšľali rôzne múčne jedlá. Varili halušky, posúchy, kaše a piekli chutné koláče. Návštevníkov podujatia pod názvom „Sladká nedeľa“ budú čakať rezance s makom, voňavý kysnutý závin a šišky. Sladké maškrty sa budú pripravovať pred očami návštevníkov priamo v objektoch na tradičných dobových peciach. Pobyt v skanzene je možné spestriť jazdou na Historickej lesnej úvraťovej železnici, ktorá je najväčším skvostom a národnou kultúrnou pamiatkou na Slovensku.
Text: D. Hnidková / J. Výborný
Zdroj a foto: Kysucké múzeum v Čadci
Publikované: 14.7.2011
Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke bude patriť po celú nedeľu 17. júla 2011 ľudovým výrobcom, korí vkladajú do dreva všetko, čo vedia, čo cítia a poznajú – lásku a bolesť, radosť a smútok, poznanie a sen. Predajná prezentácia majstrov rezbárov bude obohatená výstavou rezbárskych prác Jána Rajteka z Kysuckého Nového Mesta v priestoroch Raganovho mlyna.
Publikované: 26.6.2011
Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke predstaví v nedeľu 26. júna 2011 koscov, ktorí predvedú svoju šikovnosť, zručnosť a húževnatosť v lone čarokrásnej prírody bystrickej doliny. Súčasne pozýva všetkých, ktorí si chcú zmerať sily a prispieť k skrášleniu múzea v prírode.