Slovák dováža unikátnu kávu z honduraského pralesa
Rodák z mestečka Šahy sa už dlhé roky neprestajne vzdeláva a posúva vpred. Veľa sa naučil o káve, o jej pestovaní, spracovaní i pražení a obrovské pokroky urobil aj po stránke marketingu a vytvárania hodnoty pre zákazníka. Všetky tieto oblasti ho fascinujú a vo všetkých hľadá maximum.
„Ešte stále je veľa oblastí, v ktorých sa viem zlepšiť,“ priznal Peter Szabó v rozhovore pre náš web. „Práve proces neprestajného učenia ma baví asi najviac. A okrem toho samozrejme aj proces neustáleho hľadania nových a zaujímavých káv z oblastí, ktoré kávovo ešte možno nie sú úplne prebádané a majú čo ponúknuť.“
Direct trade ako cesta k lepšej káve
Kávový dodávateľský reťazec je zložený z mnohých stupienkov a pražiareň kávy má priamy vplyv len na jeden z nich. Na upraženie kávy. V Coffeeine sa však snažia o to, aby nepriamo vplývali aj na ďalšie stupienky, ktoré sú pred nimi. Robia tak vďaka priamemu obchodovaniu s farmármi. Ponúkajú im viac peňazí ako veľkí obchodníci s kávou a pomáhajú im tak zlepšovať procesy.
„Škoda len, že sme malý hráč. Odoberáme pomerne malé množstvo kávy a na farmárov nemáme taký silný vplyv, ako by sme mohli mať. Teraz sme však našli veľmi ochotného pána v Hondurase, ktorý chce napredovať,“ skonštatoval Szabó narážajúc na Josého Cuellára pôsobiaceho pri mestečku Trinidad.
Káva z pralesa a ťažká robota zberačov
Práve jeho bol na prelome januára a februára navštíviť a nasával nové kávové vedomosti. Dohodol sa s ním na spolupráci a z farmy Jerusalén už na Slovensko prichádza jedinečná káva. Káva z pralesa.
„Je to tak, skutočne ide o kávu z pralesa,“ potvrdil Szabó. „Kávovníky často rastú na umelo vytvorených plantážach, kde sú v kilometrových radoch. Tuto sa však nachádzajú uprostred pralesa a keď ich chcú zberači oberať, musia sa k ním mačetami presekať. Doslova balansujú na šmykľavých blatných kopcoch.“
V čom je káva z pralesa lepšia?
Výhod, ktoré ponúka káva z pralesa, je niekoľko. Jednou z najvýznamnejších je pestrá paleta chuťových tónov. Keď kávovníky rastú na jednodruhových plantážach, prichádzajú o potrebnú diverzitu. Majú schopnosť nasať do seba vlastnosti okolia, no keď je celé okolie „mono“, bude aj ich chuť do veľkej miery jednotvárna.
Keď však kávovníky vyrastú medzi množstvom inej zelene a nachádzajú sa v obklopení banánovníkov a mnohých ďalších stromov, je to niečo celkom iné. Dokonca ich hnoja vtáci, ktorí v takomto prostredí sídlia v tisíckach.
Plantáž a prales ako dva rozdielne svety
„Absolútne sa to nedá porovnať. Sú to ako dva celkom rozdielne svety. Asi ani netreba hovoriť, že strojový zber kávy na veľkých farmách je pomerne jednoduchý, ale na druhej strane nekvalitný. V kopcovitom pralese je to veľmi ťažké, ale zberači nosia do centrály len krásne a dozreté čerešne, ktoré v sebe skrývajú neuveriteľné chuťové profily a je to skutočne kvalitná výberová káva“ hovoril ďalej Szabó s veľkým nadšením.
„Keď som odtiaľto prvýkrát doviezol geishu, totálne prevalcovala naše predaje. Postupne som spoluprácu budoval a dnes sme s farmárom Josém už omnoho bližší partneri. Som presvedčený o tom, že káva z pralesa slovenskej kávičkárskej obci zachutí a rýchlo sa minie. Už teraz mám v predstavách ďalšie kroky, ktoré potom urobím. Myslím si, že sa všetci máme na čo tešiť,“ dodal Peter Szabó.
Kde si kúpiť kávu z pralesa a ako chutí?
Ak máte záujem ochutnať kávu z dažďového pralesa, prejdite na eshop s kávou coffeein.sk a napríklad na túto geishu z honduraskej farmy Jerusalén. Balenie svetlo či tmavo praženej kávy môžete mať doma už na druhý pracovný deň.
Zdroj a foto: Partnerský článok
Diskusia k článku (0) |
Vložiť nový príspevok
Lokácia:
Slovenská republika
Partneri:
Sprievodca:
Fotosúťaž:
Aktuality:
Nech vám Veľká noc prinesie veľa radosti, šťastia, zdravia, pokoja i splnených cestovateľských túžob.