www.infoglobe.sk » Koreniny obľúbených európskych kuchýň: Ktoré sú tie najlepšie?

Koreniny obľúbených európskych kuchýň: Ktoré sú tie najlepšie?

Publikované: 21.2.2022
Radosť z cestovania sa už neodmysliteľne spája s objavovaním nových kulinárskych zážitkov. Viete o tom, že sú to práve chute a vône, ktoré nám môžu vyvolať spomienky? Ak sa chcete okamžite preniesť k cestovateľským zážitkom, zásobte svoju kuchyňu koreninami z najobľúbenejších európskych destinácií a pustite sa do varenia plného chuťovej pestrosti.

Na balkánsku nôtu

Do balkánskej kuchyne sa premietla rozmanitosť národov, pre ktoré sa tento región v minulosti stal domovom. Základnými surovinami je baranie a jahňacie mäso, paprika, paradajky, baklažán, veľa cibule, kapusty a zelených fazuliek. V prímorských oblastiach vám pri návšteve ponúknu delikátne pripravené ryby. Prevažuje predovšetkým príprava na rošte a grilovacích panviciach, kde sa priam pýta zakomponovať rozmanité bylinky a koreniny. Typickým korením je tzv. čubrica, u nás známa aj ako saturejka. Ak by ste si z dovolenky doniesli hotovú čubrica zmes, z prevažnej časti ju tvorí saturejka a dopĺňa senovka grécka, kvalitná červená paprika, morská soľ a chilli. Hodí sa do šalátov, do strukovinových jedál, mletého a grilovaného mäsa, výborne tiež dochucuje jogurtové dipy.

koreniny

Vášnivo a taliansky

O talianskom jedle sa zvykne hovoriť, že je tak dobré a nezameniteľné, že sa samo o sebe stalo turistickou atrakciou. Je bohaté na chute, textúry a pritom nepôsobí ťažko. Ikonickými reprezentantmi tejto kuchyne sú pizza, gnocchi, lasagne, tiramisu, tortellini či rizoto. Nečudo, že sa v našich podmienkach udomácnili desiatky talianskych receptov. Niektoré sa síce “poslovenčili”, pri iných je snaha o čo najvernejšie zachovanie receptúry. A hoci sa pri návšteve Talianska nedostanete k originál receptom, ktoré si domáci starostlivo strážia, so správnymi koreninami a bylinkami môžete byť iba krok od dokonalosti. Aké je tajomstvo vôní a chute talianskej kuchyne? Naplňte vaše koreničky top koreninami ako sú bazalka, tymián, oregano, rozmarín, šalvia, petržlen a majorán. Ešte lepšie, ak si ich dopestujete čerstvé, napríklad v lúčoch slnka na kuchynskom parapete.

rizoto

So španielskym temperamentom

Španielska kuchyňa presviedča svojou pestrosťou. Má mnoho spoločných čŕt s mexickou kuchyňou, no jej zloženie a chute sú nám, Európanom, podstatne bližšie. V španielskych pokrmoch sa to hemží koreninami a bylinkami v zmysle hesla, čím viac čerstvých korenín, tým menšia potreba soli, čo je zároveň prospešné aj pre zdravie. Dokonca je ďalším plusom naviac neodmysliteľné používanie cesnaku a kvalitného olivového oleja. Skúsení cestovatelia by povedali, že nemáte opustiť Španielsko bez toho, aby ste neochutnali Gazpacho, Paellu, krevety s cesnakom, španielsku frittatu, Patatas bravas (zemiaky), tortillu Española, Chorizo. Na vytvorenie atmosféry Španielska u vás doma si nezabudnite zadovážiť šafrán, údenú papriku Pimenton de la Vera, bobkový list, rozmarín a oregano.

paella

Originálne po francúzsky

Francúzske kulinárske umenie bolo povýšené za majstrovstvo a dnes sa predvádza v prvotriednych reštauráciách. Kým v dovolenkových destináciách južnej Európy nájdete tradičnú domácku prívetivosť a varenie hoci aj na ulici, francúzska kuchyňa je vystavaná na pomerne prísnych technikách a využívaní čo najčerstvejších lokálnych surovín. Svedčia o tom skvelé jedlá ako francúzska cibuľová polievka, kohút na víne, slimáky s bylinkovým maslom, ustrice, Foie fras, Ratatouille, gratinované zemiaky Dauphinois, hovädzí Bourguignon. Ak si chcete trúfnuť na francúzsku kuchyňa, dajte si záležať na precíznej príprave. Okrem kvalitných základných surovín, majte po ruke provensálske korenie (zmes majoránu, rozmarínu, tymiánu, oregana a levandule), estragón, pažítku, petržlen, šafrán a muškátový orech.

slimáky s bylinkovým maslom

Zdroj: Partnerský článok

Foto: Pixabay.com



Diskusia k článku (1)

Vložiť nový príspevok


Lokácia:

Slovenská republika
Kalendár akcií:

Partneri:

Aj vďaka vám sme získali certifikát:

Dôveryhodná firma 2017

 

Sprievodca:

Fotosúťaž:

V tejto chvíli nie je žiadna súťaž aktívna. Predchádzajúce súťaže nájdete v našom archíve súťaží.

Aktuality:

9.4.2024
Krásy Slovenska, Trenčín región a KST Dubnica nad Váhom vás pozývajú na 59. stretnutie čitateľov časopisu Krásy Slovenska, ktoré sa uskutoční tradične poslednú májovú sobotu, tentokrát na Vršatských bradlách.
9.4.2024
Objavte najkrajšie turistické miesta s trilógiou kníh Turistické Slovensko. Trojica knižných sprievodcov pozýva spoznávať prírodné zákutia, krásne scenérie, výhľady a inšpiruje pri plánovaní výletov. Vydanie unikátnej trilógie môžete teraz podporiť priamo na StartLabe.
20.3.2024
Druhé tohtoročné číslo časopisu Krásy Slovenska prináša zaujímavý rozhovor s dobrovoľným horským záchranárom, horským sprievodcom a tatranským nosičom Štefanom Bačkorom, predstaví príťažlivosť Kysuckých bradiel a ponúkne aj cykloturistiku krížom-krážom Malými Karpatami.
Archív aktualit

Do osobitej pozornosti:

Oznamy a upozornenia pred cestovaním do zahraničia nájdete TU

 

(vrátane výskytu koronavírusu COVID-19 či vojnového konfliktu na Ukrajine).

.

Pridajte sa a súťažte!

Každý týždeň na facebooku nová súťaž o hodnotné ceny!

Najčítanejšie články:

Mobilná aplikácia :

aplikácia Infoglobe

stiahnuť zadarmo pre Androidstiahnuť zadarmo pre iPhone 

 

Interaktívne katalógy:

Ďakujeme:

Google hodnotenie

dnes:piatok 19. 4. 2024
sviatok:Jela
dnes:
piatok 19.4.
3 °C
zajtra:
sobota 20.4.
6 °C

TIP: Pre vaše zariadenie je k dispozícii mobilná aplikácia INFOGLOBE, stiahnuť TU.

X

TIP: Pre vaše zariadenie je k dispozícii mobilná aplikácia INFOGLOBE, stiahnuť TU.

X