Koreniny obľúbených európskych kuchýň: Ktoré sú tie najlepšie?
Na balkánsku nôtu
Do balkánskej kuchyne sa premietla rozmanitosť národov, pre ktoré sa tento región v minulosti stal domovom. Základnými surovinami je baranie a jahňacie mäso, paprika, paradajky, baklažán, veľa cibule, kapusty a zelených fazuliek. V prímorských oblastiach vám pri návšteve ponúknu delikátne pripravené ryby. Prevažuje predovšetkým príprava na rošte a grilovacích panviciach, kde sa priam pýta zakomponovať rozmanité bylinky a koreniny. Typickým korením je tzv. čubrica, u nás známa aj ako saturejka. Ak by ste si z dovolenky doniesli hotovú čubrica zmes, z prevažnej časti ju tvorí saturejka a dopĺňa senovka grécka, kvalitná červená paprika, morská soľ a chilli. Hodí sa do šalátov, do strukovinových jedál, mletého a grilovaného mäsa, výborne tiež dochucuje jogurtové dipy.
Vášnivo a taliansky
O talianskom jedle sa zvykne hovoriť, že je tak dobré a nezameniteľné, že sa samo o sebe stalo turistickou atrakciou. Je bohaté na chute, textúry a pritom nepôsobí ťažko. Ikonickými reprezentantmi tejto kuchyne sú pizza, gnocchi, lasagne, tiramisu, tortellini či rizoto. Nečudo, že sa v našich podmienkach udomácnili desiatky talianskych receptov. Niektoré sa síce “poslovenčili”, pri iných je snaha o čo najvernejšie zachovanie receptúry. A hoci sa pri návšteve Talianska nedostanete k originál receptom, ktoré si domáci starostlivo strážia, so správnymi koreninami a bylinkami môžete byť iba krok od dokonalosti. Aké je tajomstvo vôní a chute talianskej kuchyne? Naplňte vaše koreničky top koreninami ako sú bazalka, tymián, oregano, rozmarín, šalvia, petržlen a majorán. Ešte lepšie, ak si ich dopestujete čerstvé, napríklad v lúčoch slnka na kuchynskom parapete.
So španielskym temperamentom
Španielska kuchyňa presviedča svojou pestrosťou. Má mnoho spoločných čŕt s mexickou kuchyňou, no jej zloženie a chute sú nám, Európanom, podstatne bližšie. V španielskych pokrmoch sa to hemží koreninami a bylinkami v zmysle hesla, čím viac čerstvých korenín, tým menšia potreba soli, čo je zároveň prospešné aj pre zdravie. Dokonca je ďalším plusom naviac neodmysliteľné používanie cesnaku a kvalitného olivového oleja. Skúsení cestovatelia by povedali, že nemáte opustiť Španielsko bez toho, aby ste neochutnali Gazpacho, Paellu, krevety s cesnakom, španielsku frittatu, Patatas bravas (zemiaky), tortillu Española, Chorizo. Na vytvorenie atmosféry Španielska u vás doma si nezabudnite zadovážiť šafrán, údenú papriku Pimenton de la Vera, bobkový list, rozmarín a oregano.
Originálne po francúzsky
Francúzske kulinárske umenie bolo povýšené za majstrovstvo a dnes sa predvádza v prvotriednych reštauráciách. Kým v dovolenkových destináciách južnej Európy nájdete tradičnú domácku prívetivosť a varenie hoci aj na ulici, francúzska kuchyňa je vystavaná na pomerne prísnych technikách a využívaní čo najčerstvejších lokálnych surovín. Svedčia o tom skvelé jedlá ako francúzska cibuľová polievka, kohút na víne, slimáky s bylinkovým maslom, ustrice, Foie fras, Ratatouille, gratinované zemiaky Dauphinois, hovädzí Bourguignon. Ak si chcete trúfnuť na francúzsku kuchyňa, dajte si záležať na precíznej príprave. Okrem kvalitných základných surovín, majte po ruke provensálske korenie (zmes majoránu, rozmarínu, tymiánu, oregana a levandule), estragón, pažítku, petržlen, šafrán a muškátový orech.
Zdroj: Partnerský článok
Foto: Pixabay.com
Diskusia k článku (1) |
Vložiť nový príspevok
- SuperLecker 1.3.2024, 21:37Samé dobroty. Pripominajú mi niektoré aj tieto
https://www.cookhomey.com/sk/recept/