Tanzánia, Zanzibar: Prison Island – korytnačky obrovské a farma s korením
Jarné čítanie vám prináša::
V súčasnosti sa tu chovajú korytnačky obrovské. Tunajší chov korytnačiek vznikol v roku 1919, kedy dostal anglický panovník štyri korytnačky ako dar zo súostrovia Seychely. Majú tu korytnačky v každom veku – od úplne najmenších, čo sa vám vojdu do ruky, až po tie najväčšie. Niektoré sa môžu dožívať až 200 rokov a môžu vážiť až 200 kg.
Návštevníci sa môžu s korytnačkami fotiť, môžu ich pohladiť, kŕmiť, ale sadať si na ne je veľmi prísne zakázané. Niektoré z nich však majú od nevychovaných turistov poškodený pancier. V blízkom lesíku, pokiaľ je človek skutočne pozorný, môže uzrieť aj antilopy. Na tomto ostrove je aj budova, ktorá bola využívaná pre pacientov pri epidémii žltej horúčky. Po prehliadke si užívame priľahlú pláž, kde sa dá kúpať, opaľovať či šnorchlovať pri korálovom útese. Loďou sa dostávame späť do hlavného mesta a vyrážame na farmu s korením.
Zanzibar je známy pestovaním korenia, už v 19. storočí bol tento ostrov najväčším vývozcom klinčeka na svete. Na Zanzibare je v súčasnosti stále niekoľko fariem s korením. Po príjazde sa nás ujíma miestny sprievodca a ukazuje nám, aké najrôznejšie druhy sa tu pestujú. Ako prvé obdivujeme zázvor, vanilku, škoricu, muškátový oriešok, kardamon či čierne korenie. Pre človeka, ktorý pozná korenie len zo sáčku kúpeného v obchode, je to nepopísateľný zážitok.
Postupujeme ďalej, a keď sa nás sprievodca spýta, čo je cítiť vo vzduchu, neváham a odpovedám. Je to klinček. Stromy dosahujú výšku až 15 metrov. Táto vôňa nás sprevádza ďalej k plodom kávy, ananásu, durianu, mangoldu, manioku, k citrónovej tráve či ku kokosom. Kokos je momentálne druhou najvýznamnejšou vývoznou plodinou. Na konci prehliadky nám sprievodca predvedie, ako sa vie vyšplhať na kokosovú palmu a ešte nám pri tom zaspieva lokálnu pieseň. Kokosové palmy tu dosahujú výšku zhruba 20 metrov. Miestni sprievodcovia sú kreatívny a veľmi zruční. Z palmového lístia nám vyrábajú čelenku, kabelku a iné drobnosti. Na záver každý dostávame osekaný kokos ako osvieženie po tejto úžasnej návšteve farmy.
Text a foto: Veronika Kocmanová
Preklad: O. Maňáková
Diskusia k článku (0) |