Poľsko – sviatky, kuchyňa a tradície

Poľsko je katolícka krajina, v ktorej kedysi takmer 97 % obyvateľov chodilo pravidelne do kostola. Dnes je to už trošku inak a mladšie ročníky už nie sú tak veriace ako ich rodičia či prarodičia. Napriek tomu sa však v mestách stále koná mnoho kresťanských akcií, deti majú v školách voliteľnú výuku náboženstva, v niektorých školách dokonca chodia 2× ročne na omše.
Čo sa týka sviatkov, tak s vierou súvisí oslava Veľkej noci a Vianoc. Tieto dva sviatky sú v Poľsku veľkolepé. Veľkú noc začínajú 40denným pôstom, rovnako ako u nás. Pôst končí tak, že kresťania si v kostole nechajú posvätiť košík s jedlom (chlieb, soľ, korenie, klobásy atď.) a potom môžu ísť oslavovať. Oslavy sú dosť späté s jedlom, najviac sa jedia koláče a baránok. Aj tu sa zdobia vajcia. Vianoce v Poľsku pochopiteľne patria medzi najobľúbenejšie sviatky vôbec. K štedrovečernej večeri by malo byt spolu až 12 chodov – ryby, boršč, kisel, dezerty atď. Pod obrus sa dáva seno, čo je symbol narodenia Ježiša.
Poľská kuchyňa je relatívne rozmanitá. Nájdeme tu stredoeurópske recepty, ale tiež škandinávsku kuchyňu. Medzi tradičné a typické pokrmy poľskej kuchyne bezpochyby patria pirohy. Pirohy sú podobné ako tie naše. Niekedy je náplň (mäso, hríby, špenát, syr a iné) vo vnútri, inokedy sú pirohy posypané. Medzi ďalšie typicky poľské pokrmy rozhodne patria klobásy rôzneho typu. Každý región, oblasť alebo mesto má prakticky svoje klobásy, ktoré chutia a vyzerajú inak.
Ďalej môžete v Poľsku ochutnať bigos či nakladačky na rôzne spôsoby. Obľúbenou prílohou bývajú zemiaky, lesné huby, kyslá kapusta, ryby či mliečne výrobky.
V Poľsku sú veľmi obľúbené aj polievky, ktoré sa obvykle jedia s chlebom:
- barszcz (alebo boršč) – polievka z červenej repy, zložením dosť podobná ruskej alebo ukrajinskej
- czernina – polievky z kačacieho vývaru a krvi, názov polievky je odvodený od jej čiernej farby
- krupnik – polievka so zemiakmi, krúpami a mäsom
- chlodnik – polievka zo smotany a zeleniny, obvykle sa podáva studená
- žurek – niečo ako naša polievka na kyslo, polievka z chlebového kvásku
- flaki – držková polievka
Niektorú určite ochutnajte!
Poliaci si potrpia aj na sladkosti a dezerty rôzneho typu. Pokiaľ budete v Poľsku, určite zavítajte do nejakého väčšieho supermarketu a bežte sa mrknúť, aké sladkosti sa tu predávajú, možno budete milo prekvapení.
GPS: (varšavské letisko) 52°10'17.1"N 20°58'31.2"E
Text: Martina Koşar
Foto: Martina Koşar, Pixabay
Preklad: O. Maňáková
Diskusia k článku (0) |
Súvisiace články

Poľsko, soľná baňa vo Wieliczke III. – druhá polovica turistickej trasy podzemím

Poľsko, Wieliczka – história nad zemou

Poľsko – na bežkách v Jizerských horách

Poľsko, Osvienčim: miesto, kde tuhne v žilách krv

Poľsko, Osvienčim II: riešenie židovskej otázky

Poľsko, Svídnice a Jawor – kostoly Mieru

Poľsko, Varšava – zabudnuté mesto

Poľsko, Vroclav – bývalé sídlo kniežaťa Vratislava I.

Poľsko, Zakopané – hory, ktoré máme prakticky za rohom

Poľsko: Krakov, židovské mesto Kazimierz

Poľsko: Unikátna soľná baňa Velička (Wieliczka)
Súvisiaca fotogaléria

Poľsko, Prírodné i kultúrne klenoty Malopoľského vojvodstva

Poľsko: Velička (Wieliczka) – soľná baňa
Lokácia:

Slovenská republika
Partneri:
Sprievodca:
Fotosúťaž:
Pamiatky okolo nás
Aktuality:
Do osobitej pozornosti:
Oznamy a upozornenia pred cestovaním do zahraničia nájdete TU.
Krajina mesiaca - ANDORRA a VATIKÁN:
TIPY NA VÝLETY v ANDORRE a vo VATIKÁNE:
Andorra – malá krajina v srdci veľkých hôr
Taliansko, Rím – výlet mimo hlavnej sezóny II – Vatikán
Vatikán - katolícka enkláva I.
Vatikán - katolícka enkláva II.
Vatikán - katolícka enkláva III.
Rím alebo prechádzka „Večným mestom"
FOTOGALÉRIA
Všetko dôležité, čo by ste o Andorre mali vedieť, nájdete TU a o Vatikáne TU