Maurícius – čaj, vanilka a rum
Prvým miestom je čajová továreň firmy Bois Cheri, ktorá prináša pohľad nielen na históriu čaju, ale aj priamy náhľad do továrne. Čajová cesta začína na čajových plantážach všade naokolo. Natrhané lístky sú potom vo vreciach prevezené a čaká ich štvorstupňový proces: 1. povädnutie, 2. zvinovanie a sekanie, 3. fermentácia a za 4. sušenie. Nasušená zmes sa ďalej ochutí či sa rovno balíčkuje. Posledným krokom je potom samotné zabalenie do krabičky.
Po prehliadke výroby nasleduje aj ochutnávka, kedy firma Bois Cheri ponúka hneď niekoľko druhov čaju – klasický čierny a od neho odvodené príchute ako je bergamot, kokos, vanilka alebo karamel.
Od čaju sa ďalej zvyčajne smeruje do prírodného parku La Vanille, ktorý má s vanilkou naozaj spoločné len meno. Ide ale o zastávku, ktorá dokáže poskytnúť pohľad na maurícijskú prírodu vrátane obrích korytnačiek alebo vyhynutého doda, nelietavého vtáka, ktorému sa tiež hovorí dront nelietavý.
Vanilka je ale potom jednou z hlavných atrakcií areálu koloniálneho domu Le Saint Aubin. Avšak najskôr stojí za zmienku aj drobná rumová továreň s rovnakým názvom, kam môžete vyraziť ako na prehliadku, tak aj na ochutnávku. Rum je celkovo na ostrove veľmi populárny vďaka dlho sa tiahnucim poliam cukrovej trstiny a na porovnanie s malovýrobou môže poslúžiť aj o niečo väčšia rumová továreň The Rhumerie de Chamarel.
A teraz už k samotnej vanilke alebo k budove La Maison de la Vanille, kde je krátkym dokumentom vysvetlený proces rastu vanilky a rovnako tak sú predstavené niektoré z používaných nástrojov ako je napr. meradlo na jej dĺžku, podľa ktorého je následne rozdelená do boxov. Produkty sa samozrejme dajú aj zakúpiť, ale na samotné vanilkové pole je prístup zakázaný, predsa len si svoje voňavé zlato starostlivo strážia.
GPS: 20°30'03.1"S 57°32'42.4"E
Text a foto: Karolína Hrušková
Preklad: Oskár Mažgút
Diskusia k článku (0) |