Holandsko – kuchyňa, sviatky a kultúra
V Holandsku majú veľmi podobné sviatky, ako máme u nás v Čechách. Vianoce sa tu slávia 24. a 25. 12, obdoba Mikuláša tu vychádza na 5. 12., kedy deti dostávajú darčeky v drevákoch za básničku. Ďalej sa tu slávi oslobodenie mesta Leiden (1574) alebo deň princov (3. 9.). Pre turistov je veľmi obľúbený dátum 2. 9., kedy prebieha deň otvorených dverí múzeí a historických pamiatok a vstupy sú väčšinou zdarma. Cez leto v Amsterdame prebieha festival klasickej hudby Grachten, v Haagu jazzový festival či festival popovej hudby. Mnoho turistov do Holandska mieri za festivalom kvetín Keukenhof, čo je najväčšia kolekcia cibuľovitých rastlín na svete.
Holandská kuchyňa je skôr jednoduchšia a nie je ničím zase až tak výnimočná. Avšak pokrmy sú medzi turistami veľmi obľúbené, sú chutné a zasýtia. Veľmi často sa používa veľa korenia na dochutenie. Najviac sa konzumujú ryby, zverina a steaky. Ako príloha sa používa zelenina, ryža alebo zemiaky. Aké typické jedlá pri návšteve ochutnať?
- Hutspot – dusené hovädzie mäso, mrkva, zemiaky a cibuľa, jedná sa o národné jedlo.
- Mosselen – škľabky (mäkkýše), ktoré sa jedia s chlebom či hranolčekmi.
- Kroketten – zemiakové krokety, poväčšine sa jedia s vyprážanou rybou.
- Rijstafel – ostrý a pálivý pokrm, ktorý sa servíruje s ryžou a polievkou, pôvodom je tento pokrm z Indie.
- Bitterballen – vyprážané guľôčky zo zemiakov, väčšinou sa konzumujú s pivom.
- Poffertjes – obdoba našich doliek, len menších rozmerov, jedia sa s maslom a cukrom.
- Stamppot – popučené zemiaky s kapustou a párkom či bravčovým pečeným.
Cenovo vyjde polievka a 2. chod okolo 20 eur (v Amsterdame cca 25 eur). Lacnejšie vyjde tzv. eetcafé, čo je kaviareň, kde sa predáva jedlo ako ponuka dňa a ceny sa pohybujú cca 8–17 euro. Pokiaľ chcete ešte viac ušetriť, môžete zájsť do miestnych supermarketov.
Po jedle majú miestni radi čerstvú kávu. V reštauráciách alebo domácnostiach poväčšine dostanete čiernu kávu a kanvičku kondenzovaného nesladeného mlieka. Pivo (svetlý ležiak) je u tunajších tiež veľmi obľúbené. Najznámejšie pivo je Amstel, Heineken či Grolsch. Typickým tvrdým alkoholom je Jenever, ktorý je dosť podobný anglickému ginu, len je o niečo málo slabší. Pije sa buď samotný, alebo s citrónom či čiernymi ríbezľami.
Holandsko je tiež typické svojimi syrmi. Myslím, že je to veľmi fajn nápad na nákup suvenírov pre vašich blízkych. Syry sa v Holandsku vyrábajú už cez 1000 rokov.
GPS: 52°04'50.7"N 4°18'45.7"E (Haag)
Text: Martina Koşar
Preklad: Oskár Mažgút
Foto: Martina Koşar, Pixabay:com
Diskusia k článku (0) |