3 sladké dobroty z vianočných trhov v Európe alebo adventné cestovanie s vôňou palaciniek a šišiek
Stromy síce ešte majú väčšinu lisov a do Vianoc zostávajú dlhé tri mesiace, ale nič tak nedokáže spríjemniť studené, sychravé dni ako vôňa vareného vína a škorice zo zlatistých šišiek. Tak prečo čakať až na advent, keď už teraz môžete so šálkou vareného vína v ruke začať plánovať, ktoré z TOP10 adventných miest Európy tento rok navštívite a aké sladkosti tam ochutnáte.
Keď sme prechádzali náš zoznam obľúbených vianočných lahôdok, odrazili sme sa od starej pravdy, že láska prechádza cez žalúdok. Tieto pochúťky sme si doslova zamilovali a sľubujeme vám, že ani vaše chuťové bunky sa rozhodne nebudú nudiť.
Poffertjes v Holandsku
Kým v českých a slovenských domácnostiach navštevuje deti svätý Mikuláš, ktorého sprevádzajú anjel a čert, v Holandsku mu robí spoločnosť Čierny Peter. Ten dobrým deťom rozdáva darčeky. Okrem neho si ale miestne deti (nielen) Vianoce spájajú aj s chutnými mini palacinkami, ktoré sa tu nazývajú poffertjes.
Poffertjes sa podávajú vždy čerstvé, bohato posypané cukrom a preliate maslom alebo sladkým sirupom. Výsledný pokrm je návykový a vyvoláva hrejivý pocit detstva. Pokým budú deti nadšene pojedať palacinky, dospelí sa môžu zahriať kvapkou geneveru, holandského predchodcu ginu, alebo unikátnym škoricovým likérom.
Oliebol v Belgicku
V Belgicku vaše chuťové poháriky pekne pošteklia preslávené „olejové gule“ alebo oliebollen, ktoré na prvý pohľad pripomínajú české šišky. Vyrábajú sa z hrozienkového cesta a hneď po vysmážaní sa balia do nadýchaného cukrového kabátiku.
Tradične sa síce servírujú na Silvestra, ale ani adventné trhy v Belgicku si už dnes bez nich nikto nevie predstaviť. Keďže sú veľmi sýte, bohato vám postačí aj jeden kúsok. Deťom väčšinou najviac chutí oliebollen so sladkým orieškovým krémom.
Beignets vo Francúzsku
Na záver vás chceme zlákať na ochutnanie ďalšieho dozlatista vysmážaného krásavca. Ani vo Francúzsku sa totiž adventné trhy bez vysmážaných šišiek, ktorých história tu siaha až do rímskeho obdobia, rozhodne nezaobídu. Pôvodne boli beignets spájané výhradne s fašiangovým utorkom pred Popolcovou stredou, ktorá zahajovala štyridsať dní pôstu, ktorý trval až do Veľkej noci.
Dnes sa najčastejšie pripravujú z kysnutého alebo liateho cesta a všetkým milovníkom sladkého sa podávajú ešte horúce. Niekedy môžu byť aj s náplňou alebo mať podobu lievancov. Napríklad v Normandii sa tešia veľkej obľube jablčné lievance s ciderom alebo kvaseným jablčným muštom (Beignets aux pommes). Beignetky si ale ľahko obľúbite v akejkoľvek podobe. Tak neváhajte, vydajte sa na poznávací zájazd do adventného Paríža a zamlsajte si napríklad na beignetkách plnených malinami alebo jablkami.
Zdroj: Adéla Vavřačová, Radynacestu.cz
Diskusia k článku (0) |