Bratislava: Prvé majstrovstvá v otváraní ustríc
Na Slovensku ide o prvé Majstrovstvá republiky v otváraní ustríc podľa medzinárodných pravidiel, aké platia napríklad na tradičných jesenných Majstrovstvách sveta v Írsku. Každý súťažiaci musí otvoriť 30 ustríc typu Belon, pričom sa hodnotí nielen čas, ale aj kvalita. Prvé preteky tohto druhu sa uskutočnia v sobotu 14. mája v pravé poludnie v parku pod Bratislavským hradom ako súčasť Slovak Food Festivalu 2011, takže na otvorených „súťažných“ ústriciach si potom môžu pochutiť návštevníci podujatia. Druhý ročník prestížnej „live cooking show“ Slovak Food Festival 2011 začína v piatok 13. apríla 2011 od 14. hod. a potrvá do nedele 15. mája do 20. hod. V tomto roku je pripravených 48 stánkov v niekoľkých zónach. V hlavnej sa budú prezentovať kuchári prémiových reštaurácií z celého Slovenska, vrátane luxusných päťhviezdičkových hotelov. V ďalšej sa budú prezentovať vinári, pekári, cukrári a ďalší producenti vybraných lahôdok vrátane ukážky výroby originálnych čokoládových praliniek. Tohoročnou novinkou je prezentácia typických jedál a špecialít ôsmich slovenských regiónov. V detskej zóne bude pre najmenších pripravená malé zoo s domácimi zvieratami a tvorivé dielne s ukážkami ľudových remesiel (výroba z dreva a keramiky, drôtených šperkov, a pod.). Nakoľko festival prebieha v čase finálových zápasov Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji, osobitný stan bude vyhradený veľkoplošným obrazovkám pre športových fanúšikov. Súčasťou programu sú ukážky zručnosti nielen kuchárov a barmanov, ale aj súťaž vo varení družstiev novinárov, klasická viedenská kaviareň s typickými zákuskami a ďalšie atrakcie. Vstup na podujatie je bezplatný, ochutnávka jedál je možná zakúpením špeciálnych kupónov (5 alebo 10 ks za 6, resp. 12 eur).
Text: Jiří Výborný
Zdroj a foto: Slovak Food Festival
Diskusia k článku (0) |
Vložiť nový príspevok