www.infoglobe.sk » Taliansko, Lesignano de´Bagni  II. - cesta na farmu za syrom parmezán

Taliansko, Lesignano de´Bagni II. - cesta na farmu za syrom parmezán

Publikované: 12.5.2019
Očarila vás história, kultúra, príroda či gastronómia talianskeho regiónu Emilia-Romagna? Tak doplňte skladačku cestovateľských poznatkov o návštevu farmy, kde začína i končí príbeh slávneho syru Parmigiano Reggiano.

Minulý týždeň sme vás zaviedli do miestnej časti obce Lesignano de´Bagni, kde sme si pozreli celý proces výroby známeho talianskeho syra Parmigiano Reggiano. Dnes  našu púť zavŕšime návštevou samotnej farmy, odkiaľ prichádza mlieko na spracovanie.

statok (Lesignano de Bagni)Farma Azienda Agraria Stocchi Andrea je výnimočná tým, že sa  venuje celému procesu vzniku parmezánu od zrodu kravičiek až po predaj bochníkov syra. Samotný statok sa rozprestiera na pláni v nádhernej kopcovitej oblasti pred vstupom do mestečka. Rozhodne nie je jediná! V okolí je viacero takýchto fariem a nájdete tu i závody na spracovanie známej sušenej šunky prosciutto.

statok (Lesignano de Bagni)Táto oblasť bola osídlená už v eneolite, hoc prvá zmienka o obci Lesignano pochádza až z roku 1094. Dedinka bola pod nadvládou rodu Visconti (1346 - 1447), neskôr sa kondotiér Pier Maria Rossi zameral na obnovenie obecných termálnych prameňov, ktoré poznali už Rimania. Stále tu možno vidieť malé krátery slanej vody a bahna zmiešané s plynmi. Dejiny obce sa spájajú aj s menom  vojvodu Sforza-Cesarini (1761) a v čase Napoleona I. (1805) sa obec stala súčasťou mesta Parma. V priebehu časov sa z mestečka stalo slobodné mesto, pričom získalo názov Lesignano de' Bagni (1837). Avšak vráťme sa na farmu.

maštaľ (Lesignano de Bagni)Úzkou dlhou alejou sa od hlavnej cesty dostávame takmer priamo do maštale. Na statku Stocchi Andrea žije vo vnútornom chove asi 250 dojníc, ktorých mlieko slúži na výrobu známeho syru parmezán. Teliatka, ktoré sú chované oddelene vyvaľujú na nás svoje veľké okále a zároveň nás vítajú hlasným múkaním. Naše kroky smerujú priamo k nim. Následne sa presúvame do maštale medzi kravy i do kravskej pôrodnice...

kravy na statku (Lesignano de Bagni)Parmigiano Reggiano je regulovaný produkt chránený značkou pôvodu (CHOP), no názov parmezán sa používa aj pre jeho napodobeniny. Príkladom toho je i Grana Padano, ktorý sa líši tým, že sa vyrába v Lombardii a kravy môžu byť kŕmené silážou, nielen trávou a senom. Preto takéto mlieko obsahuje menej tuku a na výrobu syra sa môže použiť i mlieko z niekoľkých dní. Tunajšie kravičky, ktoré na nás pozerajú, musia byť uložené iba na tráve alebo sene a výbeh na lúku je im znemožnený.

teliatko (Lesignano de Bagni)Rovno z maštale vstupujeme do veľkej haly hospodárstva, ktorá je vďaka vášni majiteľov prerobená na múzeum. Múzeum je zariadené mnohými historickými nástrojmi a náradím spojeným so životom farmárov. Svoje miesto tu má aj časť zariadená ako obytná izba. Najviac prekvapia asi traktory a autá z čias minulých, z ktorých niektoré sú jedinečné a nikde inde sa nenachádzajú.

múzeum (Lesignano de Bagni)Z múzea vstupujeme priamo do miestnosti, kde na nás čaká dobrosrdečný milý majiteľ statku aj s ochutnávkou ich vlastného syru Parmigiano Reggiano a vína z tejto oblasti. Parmezán je veľmi tvrdý syr, jeho zrnitosť je hviezdicovitá, preto sa veľmi ťažko krája nožom. Takže na jeho krájanie sú určené špeciálne nožíky. Hrudky syra smerujú do našich úst, kde ešte dlho doznieva ich jemná, sladká, nie veľmi korenistá a slaná chuť, ktorá je typická pre biele bochníky z tejto farmy. Každý výrobca má i svoje prísady, a tak syr môže mať dokonca aj pikantnú chuť. Preto sa používa len v malom množstve, ako dochucovadlo či korenie v podobe nastrúhaného syra na jemný prášok alebo nakrájaného na tenučké hoblinky do polievok, omáčok, cestovín, ako aj na posyp alebo sám s vínkom. Ideálne je, ak sa strúha tesne pred podávaním, vtedy nestráca svoje aromatické vlastnosti. My si ho teraz vychutnávame naplno, po veľkých kúskoch spolu s vínom. Bochník pomaly mizne, tak ako aj obsah vína vo fľašiach.

syr parmezán (Lesignano de Bagni)Táto firma vyprodukuje ročne 2000 bochníkov Parmigiano Reggiano, ktoré smerujú na predaj pre obchody a reštaurácie. Ale kúpiť si ho môžete aj priamo na statku. Ak si syr zadovážite, v chladničke vám vydrží veľmi dlho, čo môžem potvrdiť i vlastnou skúsenosťou. Môžete si na ňom pochutnať i o rok či dva, ak vám tak dlho vydrží a skôr ho nezjete. Len ho neskladujte v mrazničke, zničili by ste tým jeho typickú chuť a arómu. Tá závisí od horkosti mlieka danej zložením lúčnych tráv a tie zasa od zloženia pôdy. Najlepšie vraj chutí medzi 2 a 4 rokom zretia, kedy sa v ňom vyvážene spája jemná chuť masla s prirodzenou ostrosťou a slanosťou. Ak je dokonale zrelý, ani po 20 rokoch nestratí nič zo svojej chuti.

syr parmezán (Lesignano de Bagni)Nám ešte dlho po odchode z farmy doznievala jeho chuť na jazyku. Preto, pokiaľ radi cestujete a spoznávate chute krajín, tak návšteva tejto časti Talianska bude tým správnym rozhodnutím.

                   

GPS: 44°38'44.9"N 10°18'04.9"E

Text a foto: Mgr. Anna Nociarová

Textová úprava: redakcia



Diskusia k článku (0)

Vložiť nový príspevok


Súvisiace články

SR: legendárnou Route 66 po Európe
Publikované: 11.11.2020
Vedeli ste, že aj Slovensko má svoju Route 66? Označená je ako štátna cesta I. triedy číslo 66, ktorá v dĺžke 330 kilometrov prepája 4 kraje a 8 okresov.

Taliansko, Lesignano de´ Bagni  I. - vznik slávneho Parmigiano Reggiano
Publikované: 5.5.2019
Pokiaľ ste neodolali chutiam, ktoré so sebou prináša návšteva okolia Parmy, určite nevynechajte ani návštevu farmy, kde vám predstavia proces vzniku syra parmezán, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou talianskej gastronómie. My sa teraz vydáme na jednu z týchto fariem neďaleko mestečka Lesignano de´ Bagni známeho i svojimi termálnymi prameňmi.

Taliansko: Cremona - oddýchnite si a ochutnajte špeciality mesta
Publikované: 30.9.2022
Cremona je miestom, ktoré omámi všetky vaše zmysly. Videli i dotkli sme sa nádherných architektonických skvostov, započúvali sa do nenahraditeľných zvukov huslí, a tak nadišiel čas podráždiť aj naše chuťové bunky. V meste totiž necítiť len vôňu dreva a farieb z husliarskych dielní, ale šíri sa aj zo stánkov ponúkajúcich miestne špeciality.

Taliansko: Salsomaggiore Terme II. – kúpeľné mestečko na úpätí Apenín
Publikované: 16.12.2022
Taliansko je okrem iného aj ideálnou destináciou pre tzv. zdravotnú turistiku. Tunajšie kúpele nie sú len o teplých prameňoch, vždy ponúknu i niečo naviac, či už ide o kultúrne aktivity alebo krásne prostredie. Preto sme nemohli pri návšteve vyhláseného kúpeľného mestečka Salsomaggiore Terme obísť jeho ulice a centrum. Poďme tam teraz spolu nahliadnuť.

Taliansko: Montecatini Terme I. – liečivá sila vyvierajúca spod zeme
Publikované: 30.12.2022
Po krátkom čase vás opäť pozveme na prechádzku do talianskeho kúpeľného mestečka. Tentokrát sa presunieme do Toskánska, presnejšie do jeho najväčšieho a najznámejšieho kúpeľného mesta, ktoré navštívilo mnoho významných osobností. Luxus, oddych a únik od každodennej rutiny a povinností si môžete dopriať i vy, ak navštívite vychýrené kúpele Montecatini Terme a vniknete do sveta bez stresu a starostí.

Taliansko, Parma I. – história mesta
Publikované: 31.3.2019
Najznámejšie Talianske mesto regiónu Emilia-Romagna, ktorého názov si spájame najmä s lahodnými chuťami šunky či syra, vám ponúkne nielen gastronomické zážitky. Skôr ako ochutnáme delikatesy tejto oblasti, zahryzneme sa do spoznávania bohatej histórie a pamiatok mesta Parma.

Taliansko, Langhirano – miesto, kde sa rodí Prosciutto di Parma
Publikované: 28.4.2019
Určite poznáte nezameniteľnú sušenú šunku Prosciutto di Parma. My sme sa do jej tenkých plátkov už zahryzli a vydali sa na cestu severotalianskym regiónom Emilia-Romagna. Naším cieľom boli miesta výroby tejto špeciality. Spoločne dnes nahliadneme do zákulisia výroby prosciutta – dobroty, ktorú si svet zamiloval.

Taliansko, Parma II. – svetské pamiatky v historickom centre
Publikované: 7.4.2019
Takmer každé Talianske mesto sa pýši nejednou architektonicky zaujímavou pamiatkou. Výnimkou nie je ani Parma. V meste môžete na každom rohu objaviť súkromný palác patriaci niektorej z tunajších zámožných rodín. Avšak my sa dnes vydáme za najnavštevovanejšími pamiatkami svetskej architektúry nachádzajúcimi sa priamo v srdci mesta.

Taliansko, Parma III. – umelecké skvosty v historickom centre
Publikované: 14.4.2019
Taliansko je krajina, kde môžeme obdivovať mnoho kostolov z rôznych období. Samotná Parma ich má vyše šesťdesiat. Mesto ponúka návštevníkom architektonický i gurmánsky zážitok, ktorý sa dozaista nezaobíde bez návštevy nejakého toho kostola. Sakrálne stavby totiž lákajú nielen na svoju duchovnú atmosféru, ale i umenie. Poďte s nami navštíviť pár z nich a dozvedieť sa tak, aké umelecké skvosty pod svojimi klenbami ukrývajú.

Taliansko, Parma – tu si pochutíte
Publikované: 6.7.2018
Máte radi parmskú šunku a parmezán? Teraz už určite tušíte, že tieto dve pochutiny sa zrodili práve v meste Parma. Takmer dvojtisícové mesto leží medzi Apeninami a Pádskou nížinou a je hlavným mestom severotaliaskeho regiónu Emilia Romagna.

Taliansko: Ochutnávka so značkou mesta Parma
Publikované: 21.4.2019
Pokiaľ vás cestovateľské chodníčky zavedú do regiónu Emilia-Romagna či oblasti okolo mesta Parma, určite neodoláte pokušeniu, ktoré tu na vás číha v podobe známych delikates. Zahryznite sa spolu s nami do lahodných produktov typických pre túto oblasť. Očarení krásami Parmy sme zamierili na jeden z mnohých statkov ponúkajúcich zážitok nielen pre oči, ale hlavne pre chuťové a čuchové zmysly.

Taliansko: Piacenza I. – historické budovy a paláce
Publikované: 5.9.2018
Hoci je obchodným a industriálnym centrom, sídlom plynárenských a ropných rafinérií a 2. svetová vojna zničujúco zasiahla do jeho srdca, talianske mesto Piacenza stále ponúka množstvo krásnych historických pamiatok. V nasledujúcich riadkoch nakukneme do jeho centra a budeme sa kochať týmito architektonickými skvostami.


Súvisiaca fotogaléria

Taliansko: Čarokrásne mestá a mestečká III.
Keď sa povie Taliansko, každý si predstaví módu, umenie, hudbu, nádherné pamiatky, výnimočnú gast...

Taliansko: Čarokrásne mestá a mestečká II.
Keď sa povie Taliansko, každý si predstaví módu, umenie, hudbu, nádherné pamiatky, výnimočnú gast...

Taliansko: Čarokrásne mestá a mestečká
Keď sa povie Taliansko, každý si predstaví módu, umenie, hudbu, nádherné pamiatky, výnimočnú gast...

Taliansko: Staroveká kráska - Rím
Poďte sa s nami pozrieť do srdca Talianska a vychutnajte si všetky známe stavby, ktoré ste dotera...

Taliansko, Bibione – more na dosah
Pokiaľ neradi dlho cestujete, ale máte radi prímorskú atmosféru, tak ideálnym miestom pre vás je ...

Taliansko: Pompeje
Vitajte v Pompejach, v meste, ktoré bolo pýchou rímskej ríše a zaniklo živelnou katastrofou ... ...


Lokácia:

Slovenská republika
Kalendár akcií:

Partneri:

Aj vďaka vám sme získali certifikát:

Dôveryhodná firma 2017

 

Sprievodca:

Fotosúťaž:

V tejto chvíli nie je žiadna súťaž aktívna. Predchádzajúce súťaže nájdete v našom archíve súťaží.

Aktuality:

9.4.2024
Krásy Slovenska, Trenčín región a KST Dubnica nad Váhom vás pozývajú na 59. stretnutie čitateľov časopisu Krásy Slovenska, ktoré sa uskutoční tradične poslednú májovú sobotu, tentokrát na Vršatských bradlách.
9.4.2024
Objavte najkrajšie turistické miesta s trilógiou kníh Turistické Slovensko. Trojica knižných sprievodcov pozýva spoznávať prírodné zákutia, krásne scenérie, výhľady a inšpiruje pri plánovaní výletov. Vydanie unikátnej trilógie môžete teraz podporiť priamo na StartLabe.
20.3.2024
Druhé tohtoročné číslo časopisu Krásy Slovenska prináša zaujímavý rozhovor s dobrovoľným horským záchranárom, horským sprievodcom a tatranským nosičom Štefanom Bačkorom, predstaví príťažlivosť Kysuckých bradiel a ponúkne aj cykloturistiku krížom-krážom Malými Karpatami.
Archív aktualit

Do osobitej pozornosti:

Oznamy a upozornenia pred cestovaním do zahraničia nájdete TU

 

(vrátane výskytu koronavírusu COVID-19 či vojnového konfliktu na Ukrajine).

.

Pridajte sa a súťažte!

Každý týždeň na facebooku nová súťaž o hodnotné ceny!

Najčítanejšie články:

Mobilná aplikácia :

aplikácia Infoglobe

stiahnuť zadarmo pre Androidstiahnuť zadarmo pre iPhone 

 

Interaktívne katalógy:

Ďakujeme:

Google hodnotenie

dnes:piatok 19. 4. 2024
sviatok:Jela
dnes:
piatok 19.4.
3 °C
zajtra:
sobota 20.4.
6 °C

TIP: Pre vaše zariadenie je k dispozícii mobilná aplikácia INFOGLOBE, stiahnuť TU.

X

TIP: Pre vaše zariadenie je k dispozícii mobilná aplikácia INFOGLOBE, stiahnuť TU.

X