Bulharsko: krížom krážom
Príčinou každým rokom stúpajúceho záujmu je obľúbené zrovnávanie – kvalita rovná sa cena. Dovolenka v Bulharsku je lacná, ale všetky služby sú na podobnej úrovni ako tie „západné“. Navyše Čierne more, ktoré ho obmýva, zostáva teplé až do konca októbra!
Okrem „plážových povaľačov“ zvyknutých tráviť dovolenku opaľovaním a krátkymi návštevami mesta, existujú cestovateľskí fajnšmekri, ktorí krajinu do ktorej zavítali, chcú naozaj spoznať. Vzhľadom k veľkej rozlohe a pestrosti krajiny budú mať čo robiť.
Obe skupiny určite zamieria do starobylých miest Nesebar a Sozopol (figurujú na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO), kde môžu obdivovať netypické drevené domy, úzke uličky a pravoslávne kostoly. A v prvom menovanom aj pre tieto končiny veľmi netypický veterný mlyn.
Na návštevu je najlepšie vydať sa zavčasu ráno, kedy je možné pozorovať krásny východ slnka a rybárov v prístave, vydávajúcich sa na lov. Uličky v tomto čase nie sú prepchaté turistami ani ich „naháňačmi“, ktorí ich lákajú do reštaurácií (tie sú tu ale spravidla veľmi drahé), a pouličnými obchodníkmi...
Najviac pláží sa rozprestiera okolo známeho letoviska Varna, hovorí sa mu kráľovná Čierneho mora. Všetky sú čisté, obklopujú ich stánky s rýchlym občerstvením aj reštaurácie. Po piesku navyše stále pendlujú predavači výbornej zmrzliny, praclíkov a ďalších lahôdok.
Aktívni turisti, čo sa leňošenia skoro nabažia, „zdvihnú kotvy“ a zamieria do vnútrozemia. Napríklad do vychýreného pohoria Rodopy s kotlinami a údoliami, v ktorých tečú krištáľovo čisté rieky. Jedným z najznámejších stredísk je Pamporovo (1650 metrov nad morom).
Jeho výhodou je stále počasie, v lete sa teploty pohybujú okolo príjemných 25 stupňov. Toto a dostatok slnečných dní z neho robí ideálne miesto pre pešiu turistiku. Navyše je veľmi zalesnené, takže sa dá ľubovoľne túlať krajinou a pozorovať jej krásy.
Pri prechádzke môžete naraziť na pravoslávne kláštory, ležiace väčšinou na neprístupných miestach. V najznámejšom, Bačkovskom, žijú mnísi vo veľmi drsných podmienkach. Najbežnejšou stravou je suchý chlieb a voda, čo im nevadí – „najedia“ sa modlitbami a vierou v Boha...
V tejto oblasti si zaslúži zmienku kúpeľné mestečko s povedomím názvom Devín, kde sa dá pri rôznych procedúrach skvele odpočinúť po náročných túrach. Ďalším zaujímavým miestom je Etara – skanzen blízko mesta Gabrovo.
Historickým symbolom Bulharska je Veliko Tarnovo, bývalé hlavné mesto, týčiace sa terasovite na vápencových skalách nad riekou Jantrou. Rôzne roztrúsené domčeky sú usadené na skale tak, že vyzerajú, ako by z nej vyrástli.
Priaznivci histórie určite nevynechajú návštevu Kazanlaku so starobylými thráckymi hrobkami. V tých bolo okrem krásnych fresiek nájdených veľa zlatých predmetov, a to archeológovia zatiaľ otvorili len hŕstku z päťsto hrobiek. Každá môže skrývať poklad nedozernej ceny.
O tejto civilizácii sa nevie, kedy vznikla ani ako zanikla, nezachovali sa písomné ani iné správy. Z archeologických nálezov je zrejmé, že išlo o jednu z kolísok svetovej kultúry a že jej príslušníci žili na Balkáne asi od roku 4000 pred n. l. Niektorí historici tvrdia, že dokonca o 2000 rokov skôr!
Vo vnútrozemí je mnoho malých dediniek, ale domy sú obvykle schátrané. Na poliach nikto nehospodári, pre dnešnú generáciu nie je život na dedine príťažlivý, čo bohužiaľ vedie k úpadku poľnohospodárstva. Pritom práve Bulharsko bolo v tomto smere – ako jedna z mála krajín – sebestačné.
Rovnako vyzerajú vinice, veľa ich je opustených. Pritom tunajšia typická odroda Mavrud, dobre známa aj pamätníkom u nás, bola medzi odborníkmi veľmi cenená. S upadajúcou slávou vinárstva sa však odmietol zmieriť svetovo uznávaný flautista Ivan Todoroff a rozhodol sa ho vzkriesiť.
Zakúpil mnoho pozemkov v Thráckej nížine (kde je vždy dostatok slnečných dní, ktoré vinič potrebuje) a potrebnú techniku a dal sa do práce. Dnes sa jeho vína radia medzi najlepšie na svete. Získali dokonca certifikáciu na anglickom dvore, na výslovné doporučenie princa Charlesa! A čo viac – nie sú drahé.
V Bulharsku sa stále dá lacno napiť a najesť, tunajšia kuchyňa je navyše pestrá a chutná. Delikatesy ako šopský šalát, čevapčiči a zapečené zemiaky s mletým mäsom poznáme aj u nás. Veľmi sa je šašlík, plnené kapustné či vínne listy, teľací jazyk a hlavne veľa zeleniny...
Zdroj: TravelPortal.cz
Diskusia k článku (0) |